Reishi (Ganoderma) și extraordinarele sale beneficii

Universul ciupercilor ”funcționale” (cu proprietăți stimulatoare pentru sănătate)  este incredibil de bogat. Printre ciupercile medicinale venite din Asia, putem menționa Cordycepsul și Shiitaké. Ați auzit însă de Reishi, denumită și  Ganoderma și supranumită «regina plantelor » ? Aceasta are o gamă largă de acțiuni asupra  organismului, fiind apreciată în lumea întreagă pentru beneficiile sale la nivel de sănătate

BENEFICIILE ADUSE DE REISHI

✓ Reglează sistemul imunitar
✓ Calmează psihic
✓ Reduce concentrația colesterolui din sânge și contribuie la scăderea tensiunii arteriale
✓ Potențial anti-cancer
✓ Ameliorează rezistența organismului

Ce este reishi ?

Reishi, denumită și Ganoderma, are numele științific de Ganoderma lucidum. Această denumire vine din limba latină lucidus , însemnând « strălucitor », referindu-se la aspectul lucios al ciupercii.  Reishi, nume de origine japoneză, este uneori denumită diferit, în funcție de țara unde este utilizată. În China, de exemplu, este cunoscută sub numele de « Lingzhi » sau de « Mannentake ».

În decursul secolelor, proprietățile sale medicinale i-au atras numeroase supradenumiri. În întreaga Asie, este considerată drept « regina plantelor », « planta nemuririi » sau « planta spiritului, a minții », supradenumiri care spun multe despre proprietățile și beneficiile sale…

reishi healariaGanoderma lucidum aparține familiei  Ganodermataceae a cărei principală reprezentantă este. Ganoderma este o ciupercă lignicolă,  care crește numai pe lemn, trunchiuri de arbori  morți sau rădăcini care ajung  la suprafața solului.  Preferă în mod deosebit stejarii, prunii și cireșii din care absoarbe nutrimenții pentru a se hrăni și dezvolta.

În păduri, reishi poate fi recunoscută dintre toate celelalte ciuperci datorită aspectului său ”lăcuit”, asemănător celui al lemnului lustruit, lucios. Pălăria sa are un diametru de până la 20 cm și poate căpăta diferite culori, deosebindu-se 6 tipuri  de Reishi prezente în natură :  reishi albastră, roșie, galbenă, albă, neagră și purpurie.

În stare sălbatică,reishi crește în principal în China, Coreea și Japonia. Se dezvoltă cel mai bine în pădurile de la altitudine, dar îi priesc și mediile calde și umede. De aceea, poate fi găsită și în regiunile subtropicale (Vietnam, Laos) sau în unele regiuni temperate din Europa.

Chiar și în prezent, continuă să fie o ciupercă de bază în medicina tradițională chineză. Renumită pentru proprietățile sale de mai bine de 2 000 ani, utilizarea sa este menționată în scrierile vechi, printre care  « Bencao gangmu » (Compendium of Materia Medica), un compendiu de herbologie, întocmit de Li Shizhen în timpul dinastiei  Ming.

Cultura artificială a Ganodermei lucidum și cercetările științifice, intensificate începând din anii 70, au făcut ca această ciupercă să ajungă să fie cunoscută în toată lumea și să fie renumită în fitoterapie.

Ea face parte dintre ciupercile funcționale, adică, în afară de proprietățile sale nutritive, posedă și virtuți terapeutice. Este recomandată pentru ameliorarea rezistenței organismului, reglarea sistemului imunitar, calmare, reducerea concentrației de colesterol din sânge și a tensiunii  arteriale. Unele studii au evidențiat, de asemenea, și potențiale proprietăți anti-cancer.

Compoziție nutrițională

  • 17 acizi aminați, dintre care 9 esențialireishi healaria
  • Vitamine: B5, B9, C, D
  • Minerale și oligo-elemente: potasiu, calciu,fosfor, magneziu, seleniu, fier, zinc, cupru, germaniu
  • Triterpene:lanostane, acizi ganoderici, lucidenici, ganolucidici…
  • Steroizi
  • Fenoli
  • Flavonoide
  • Steroli:ergosterol
  • Nucleozide: adenozin, guanozin
  • Polizaharide: beta-glucane, glicoproteine, b-D-glucanici, heteroglucide…
  • Proteine
  • Glucide
  • Fibre
  • Lectine
  • Materii grase

Beneficiile ciupercii Reishi

🛡 Reglează  sistemul imunitar

Reishi are o  puternică acțiune de reglare a sistemului imunitar. Pe de o parte, poate stimula imunitatea, mărind producția de limfocite T (globule albe) și de macrofage.  Determină, de asemenea, eliberarea de citokine, mediatori chimici care permit comunicarea între celule și care sunt implicați în reglarea răspunsurilor imunitare. Pe de altă parte, modulează imunitatea în cazul unei reacții excesive a sistemului nostru de apărare sau a unor boli auto-imune. Această acțiune se datorează polizaharidelor și triterpenelor prezente în mare cantitate în ciupercă.

🙏 Calmează psihicul

Numeroase studii au evidențiat efectele benefice ale acestei ciuperci asupra psihicului, prin compoziția sa contribuind la reducerea anxietății, a tulburărilor de dispoziție, a agitației, a oboselii. Pe lângă efectul său adaptogen, favorizează relaxarea sistemului nervos, exercitând o acțiune anxiolitică.

Fenolii și flavonoidele pe care le conține sunt substanțele care-i conferă această proprietate. S-a dovedit că acțiunea anti-anxietate a acestei ciuperci poate fi comparată cu aceea a Diazepamului, medicament utilizat pentru proprietățile sale anxiolitice și sedative. Reishi contribuie, de asemenea, la o stare psihică bună, grație vitaminei B5 (supranumită vitamina ”anti-stres »),  zincului și magneziului pe care le conține. În fine, ciuperca este o excelentă sursă de acizi aminați esențiali, fiind deosebit de bogată în lizină care joacă un rol important asupra oboselii și care ajută la reducerea anxietății.

❤️ Reduce colesterolul ”rău” din sânge și scade tensiunea arterială

Reishi acționează direct la nivelul absorbției lipidelor din care face parte colesterolul. Într-adevăr, fibrele solubile pe care le conține ”capturează” colesterolul și îl elimină prin fecale. Cât despre  beta-glucani, aceștia reduc colesterolul-LDL sau « colesterolul rău », ameliorând în același timp concentrația de colesterol-HDL sau « colesterol bun ».

Reishi are, de asemenea, un efect hipotensor. Această acțiune se datorează triterpenelor și, în mod  mai special, acizilor ganoderici care scad presiunea arterială și concentrația de trigliceride din sânge. În felul acesta, ganoderma contribuie la o bună sănătate cardiovasculară, prevenind numeroase afecțiuni.

🔬 Potențial anti-cancer

Reishi pare să prezinte o acțiune anti-cancer promițătoare, grație triterpenelor (acizi ganoderici) și polizaharidelor pe care le conține. Pe de o parte,stimulează producția de macrofage și activează celulele ucigașe naturale (limfocite NK), capabile să distrugă celulele tumorale. Pe de altă parte, limitează proliferarea celulelor bolnave, induce apoptoza (moartea celulară programată), reduce metastazele și angiogeneza (procesul de formare de noi vase sanguine). Inhibă astfel dezvoltarea și înmulțirea celulelor canceroase.

Numeroase cercetări au arătat deja potențialul avut de reishi în tratarea cancerului de sân,  prostată, uterin, colon, vezică.

🧘🏻‍♀️ Ameliorează rezistența organismului

Ca și cordyceps (Ophiocordyceps sinensis), rodiola (Rhodiola rosea), ginseng (Panax ginseng) sau maca (Lepidium Meyenii), reishi posedă  proprietăți adaptogene. Prin urmare, poate ameliora  rezistența organismului la stres. În medicina tradițională chineză, această ciupercă face parte dintre « tonicele superioare » care reglează funcțiile organice, exercitând, în același timp, o acțiune stimulatoare. Reishi se poate consuma exact atunci când trebuie să facem față unui stres deosebit sau să depășim niște situații dificile: examene, competiții sportive, călătorii cu avionul etc. Această ciupercă este însă interesantă și pe termen lung, în caz de tulburări mai profunde (anxietate, angoasă,  surmenaj, stres cronic).

Faptul că este atât de eficientă pentru ameliorarea rezistenței organismului se datorează acțiunii sale asupra glandelor suprarenale. Situate deasupra rinichilor, ele sunt responsbabile cu producerea de hormoni, printre care cortizolul, hormonul stresului. Susținând buna funcționare a acestor glande, Ganoderma contribuie la un mai bun control al situațiilor de stres.

Ganoderma / Reishi (Ganoderma lucidum) 125g

39,00 lei

Ganoderma Lucidum, numită și Reishi, este un adevărat elixir al tinereții, o ciupercă cu puteri medicinale dintre cele mai remarcabile, utilizată de mai bine de 4000 de ani în medicina tradițională chineză.

Citește mai mult

Istoric, cultură

În stare sălbatică, Ganoderma este o ciupercă rară care nu se lasă găsită cu ușurință. Cei care doresc să o recolteze trebuie să meargă în pădurile de la altitudine și pe platourile înalte. Este interesant cum este percepută ganoderma în cultura chineză și în cea occidentală: se credea că această ciupercă nu crește decât într-o anumită regiune din  China, rezervată nemuritorilor și ”binecuvântaților”.

Reishi era atât de prețioasă încât consumul său era rezervat Împăratului, nobililor și persoanelor privilegiate. Ciuperca reprezenta pe atunci puterea spirituală, divinitatea și nemurirea.

În prezent, reishi este cultivată pe scara cea mai largă în Japonia. Devenită prima producătoare mondială, ciuperca este pusă aici la crescut pe substrat de paie, rumeguș de lemn, butuci sau bușteni. Dar și în China, ciupercile ”medicamente”  ocupă un loc foarte important.

Contra-indicații și efecte secundare

Reishi prezintă o serie de  contra-indicații, consumul său nefiind recomandat următoarelor persoane :

  • – ca măsură de precauție, copiilor mici, femeilor însărcinate sau care alăptează.
  • – poate interacționa cu medicamente antihipertensive, anticoagulante și nu este recomandat înainea unei intervenții chirurgicale.
  • – ca urmare a efectului său hipotensor, nu se recomandă persoanelor suferind de hipotensiune arterială.

 

Consumul de reishi poate antrena următoarele efecte secundare: gură uscată, mâncărimi, sângerări nazale, tulburări abdominale, diaree.În cazul în care se înregistrează astfel de efecte, se oprește consumul său și se consultă un medic.


Surse

https://www.darwin-nutrition.fr/super-aliments/