Albinele au ”grijă” de om, dacă omul conștientizează această ”grijă”, grijă concretizată prin ”dulcea” medicină a albinelor, apiterapia.

INGRIJIREA OMULUI CU PRODUSE ALE STUPULUI.

Polen proaspăt crud congelat

Avem șansa sa beneficiem de acest ”aliment” minunat  oferit  de albine. Polenul, de diferite tipuri,  proaspăt recoltat se pune imediat la congelator pentru a-i păstra la maximum propretățile terapeutice și senzaționala savoare florală. Deosebit de  puternic, polenul proaspăt crud congelat nu este nici uscat, nici deshidratat,  menținându-i-se astfel fermenții lactici activi, bacteriile, antioxidanții, enzimele, vitaminele pe care le conține. De aceea, nu se va ține în recipientele respective nici la frigider, nici  la temperatura  camerei, ci numai la congelator.

polen crud

Compoziție

Polenul este de diferite tipuri, variind  (ca aromă, gust, culoare, miros, formă, compoziție)  în funcție de plantele din care provine și de momentul recoltării.  De exemplu, în medie, polenul poliflor crud conține proteine vegetale (16 – 40%),  din care  toți  aminoacizii esențiali, glucide provenind din miere (24%), apă (18%), lipide (5%) și majoritatea sărurilor minerale (5%): calciu, sulf, potasiu, magneziu, fosfor, fier etc. Conține, de asemenea, enzime, provitamina A, toate vitaminele din grupa B. vitaminele C, D și E, betacaroten, precum și oligoelemente, ca seleniu, și flavonoide (metaboliți secundari ai plantelor) cu proprietăți antioxidante.

Câteva dintre multele avantaje ale consumului de polen crud

(Antioxidant, antiinflamator, anticancerigen, antibacterian, antifungic, antiviral, hepatoprotector, imunostimulator, analgezic local….)

  • Tonifiant și stimulator
  • Reglează funcțiile intestinale
  • Întărește sistemul imunitar
  • Compensează carențele alimentare

Mod de administrare

1-2 lingurițe pe zi, preferabil dimineața. Nu trebuie încălzit.

Conservare

Se ține la congelator, păstrându-și proprietățile timp de mai bine de un an, după care rămâne în continuare comestibil, deși, uscându-se treptat, își pierde din proprietățile inițiale. Scos din congelator, poate fi ținut timp de 2 săptămâni  în frigider.