Lemnul lui Avram nu este o plantă foarte cunoscută pe meleagurile noastre, este deosebit de adecvată pentru tratarea diferitelor probleme hormonale cauzate de o insuficienţă a corpului galben (corpus luteum – glandă endocrină care ia naștere din foliculul matur după eliminarea ovulului, se dezvoltă în ovar și secretă progesterone)  sau de un exces de prolactină : sindrom premenstrual, dureri mamare ciclice şi tulburări ale ciclului ( polimenoree, oligomenoree şi amenoree secundară).

Ce este lemnul lui Avram ?lemnul lui avram healaria

Este o plantă mediteraneană utilizată în scopuri  medicinale încă din Antichitate. Părintele medicinei, Hipocrate, o recomanda deja pentru reglarea ciclului menstrual. Se ştie în prezent că fructele sale conţin  substanţe diterpene în măsură să acţioneze asupra secreţiei hormonilor feminini, combătând astfel tulburările ciclului menstrual. Aceste principii active pot contribui, în mod special, la atenuarea durerilor legate de ciclul menstrual şi, la modul mai general, la atenuarea sindromului pre-menstrual.

Origine, habitat şi cultură

Lemnul lui Avram are o istorie îndelungată: el a fost remarcat şi utilizat încă din Antichitate. La acea vreme, reprezenta un adevărat simbol al castităţii. Legenda povesteşte că, pe atunci, călugării şi călugăriţele îl foloseau pentru a-i proteja de plăcerile carnale, ceea ce i-a atras, de altfel, şi denumirea de “mielul cast” şi cea ştiinţifică de Vitex agnus-castus. Această semnificaţie simbolică a traversat secolele, căci se spune că, în Evul Mediu, călugării mestecau fructe de lemnul lui Avram  pentru a-şi reprima dorinţele sexuale.

Având un gust uşor picant, fructele sale au fost denumite piperul călugărilor. Dar nu este singurul motiv pentru care această plantă a cunoscut un succes deosebit. În perioada Greciei antice, ea a fost recomandată în scopuri medicinale de către Hipocrate datorită  multiplelor sale beneficii în viaţa unei femei. Celebrul medic grec recomanda utilizarea sa pentru reglarea ciclului menstrual, facilitarea expulzării placentei după naştere şi stimularea lactaţiei.

Unele din utilizările tradiţionale ale acestei plante persistă şi astăzi. Cercetările au permis în mod special să se evidenţieze rolul său de reglator hormonal şi beneficiile sale în combaterea tulburărilor  hormonale: sindrom premenstrual, tulburări de ciclu menstrual etc.

Lemnul lui Avram creşte în locuri umede, îndeosebi în preajma ţărmurilor martitime, a cursurilor de apă, râurilor sau chiar mlaştinilor. Este o plantă din regiunea mediteraneeană, în România fiind cultivată doar ca plantă decorativă.

Aspect, compoziţie şi prezentare

Lemnul lui Avram este un arbust care poate atinge o înălţime de  1- 2 metri. Ramurile sale sunt mlădioase, de culoare albă-cenuşie. Lungi şi de formă lanceolată, frunzele sunt lipsite de peri şi au o culoare verde închis pe partea din faţă, iar pe spate alb-cenuşiu acoperite cu un puf.

Florile sale sunt mici de culoare albăstru cu nuanţe de violet, reunite în spice. Acestora le iau locul ulterior fructele: drupe (fructe cărnoase şi zemoase cu un singure sâmbure) sferice de culoare neagră-roşie. Ele au un miros şi o savoare de piper.

În fitoterapie sunt utilizate în principal fructele acestui arbust. Înainte să fie măcinate, acestea sunt uscate. Pot fi obţinute astfel diferite extracte şi utilizate pentru fabricarea unor preparate specific,  printre care şi suplimente alimentare pe bază de Vitex Agnus-Castus.

Beneficiile lemnului lui Avram  se datorează compoziţiei sale în principii active, dintre care menţionăm:

  • labdan-diterpene (rotundifuran ,vitexilacton)
  • iridoide (aucubozidă,  agnuzidă)
  • flavonoide (casticină, vitexină)
  • steroizi;
  • alcaloizi.

De asemenea, din el poate fi extras un ulei esenţial care conţine îndeosebi alfa-pinen şi limonen (hidrocarbură).

Proprietăţi şi efecte urmăritelemnul lui avram healaria

Reglator hormonal

Studiile  au arătat că  substanţele diterpene prezente în Lemnul lui Avram pot regla o serie de funcţii hormonale. Este vorba despre rotundifuran care poate creşte secreţia de progesteron  de către ovare. Acest hormon steroidian joacă un rol cheie în ciclul menstrual şi în sarcină. În schimb, rotundifuranul poate, de asemenea, reduce secreţia de prolactină. Acest hormon este implicat în procesul de lactaţie, are un rol în reproducere şi o influenţă asupra comportamentului.

Combate sindromul premenstrual

Rolul de reglator hormonal contribuie la combaterea sindromului premenstrual, adică a ansamblului de simptome care apar cu câteva zile înaintea ciclului menstrual: oboseală, iritabilitate, dureri de cap, de sân, balonări abdominale etc. Această utilizare este, de altfel, atestată de numeroase autorităţi din domeniul sănătăţii, printre care Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), Comisia Europeană din cadrul Ministerului Sănătăţii din Germania şi   Comitetul European de Coordonare Ştiinţifică în Fitoterapie (ESCOP).

Combate tulburările ciclului menstrual

Graţie acţiunii lor la nivelul hipofizei, principiile active ale Lemnului lui Avram pot contribui, de asemenea, la reglarea menstruaţiilor, la combaterea ciclurilor menstruale neregulate sau absente.

Alte beneficii

Acţiunea substanţelor diterpene prezente în Lemnul lui Avram are efect şi în combaterea sterilităţii la femei. De asemenea, s-au înregistrat  rezultate pozitive în atenuarea tulburărilor legate de premenopauză şi  menopauză.

Lemnul lui Avram (Vitex Agnus Castus) 125g

35,00 lei

Lemnul lui Avram este una dintre cele mai eficiente plante pentru sporirea fertilității la femei, cu numeroase beneficii asupra sistemului genital feminin.

Citește mai mult

Dozare şi posologie

Dozările propuse sunt diferite. De ştiut, de asemenea,  că extractele utilizate pot avea o concentraţie diferită în principii active.

Cu privire la posologie, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) recomandă  o doză zilnică de 20 mg extract uscat.

Contra-indicaţii, riscuri şi efecte secundare

Utilizarea lemnului lui Avram este contra-indicată, ca măsură de precauţie, la :

  • femeile gravide şi care alăptează ;
  • copii şi adolescent sub 18 ani ;
  • persoane prezentând o predispoziţie familială la cancer de sân sau care au suferit deja de această boală ;
  • persoane cu tulburări ale hipofizei, exceptând cazul în care există o supraveghere medicală;
  •  femeile care au început un protocol de fertilizare in vitro (FIV).

La modul general, se recomandă consultarea unui medic pentru obţinerea unui aviz medical înainte de începerea unei cure cu lemnul lui Avram.

Efecte secundare: Până în present, nu a fost înregistrat niciun efect secundar major. Cu toate acestea, o cură cu această plantă poate provoca tulburări digestive, ameţeli, dureri de cap, puseuri de acnee şi manifestări alergice, putându-se traduce prin puternice mâncărimi şi umflături (edeme).

Precauţii de utilizare : Lemnul lui Avram conţine substanţe cu puternice principii active, recomandându-se, aşadar, să fie utilizat sub control medical.

Interacţiuni

Principiile active pot interacţiona cu unele tratamente, în special cele pentru combaterea tulburărilor hormonale şi cele prescrise în cazul bolii  Parkinson. Prin urmare, se impune avizul medical.