Cordyceps este o ciupercă deosebită, cunoscută şi consumată deja cu secole în urmă. Datorită rarităţii sale, era rezervată în exclusivitate lui Dalaï Lama şi împăraţilor chinezi, graţie proprietăţilor sale anti-îmbătrânire, stimulând funcţiile sexuală şi imunitară. Tibetanii au supranumit-o « aurul medicamentelor » sau « aurul brun».
Prezentare
Cordyceps este o ciupercă interesantă, deşi destul de “urâtă”, care colonizează larvele de omizi. După ce moare larva, partea aeriană a ciupercii capătă forma unui deget lung de 4 – 11 cm. Cordyceps creşte pe platourile tibetane la o altitudine de peste 3000 m.
Pentru a compensa raritatea sa şi a face faţă cererii de pe piaţă, se cultivă în prezent pe un substrat pe bază de orez.
Dacă asiaticii s-au interesat foarte de timpuriu de beneficiile utilizării sale, este rândul cercetătorilor să studieze cu atenţie şi curiozitate proprietăţile celor două varietăţi de Cordyceps sinensis: Paecilomyces hepiali şi Cephalosporium sinensis. De asemenea, Cordyceps militaris (Măciuca roşcată) constituie obiect de studiu şi prezintă proprietăţi similare.
Proprietăţi şi beneficii
Este din ce în ce mai căutat datorită proprietăţilor sale antioxidante, anti-îmbătrânire, protectoare ale activităţii cerebrale şi imunitare. Efectele sale asupra performanţei fizice, dar şi a celei sexuale reprezintă o altă atracţie a cordycepsului.
Au fost evidenţiate două principii active principale şi derivaţii lor, printre care ergosterolul:
- un polizaharid cu proprietăţi anti-inflamatorii, antioxidante, anti-metastazice, imuno-modulante
- cordycepina, anti-tumorală, bactericidă
Activitatea fizică
Pentru a testa cordycepsul în legătură cu efectele sale asupra performanţei fizice, un grup de şoareci a primit fie apă ca placebo, fie o doză crescândă de extract de cordyceps pe o durată de 28 de zile, după care au fost supuşi unui efort fizic intens.
S-a dovedit că rezistenţa la oboseală este mai mare în cazul administrării dozelor crescânde de polizaharide din cordyceps. Concentraţiile de acid lactic şi de uree au fost semnificativ mai reduse, în timp ce rezervele în glicogen, din ficat şi muşchi, şi enzimele antioxidante (SOD-superoxid dismutaza, GPX-glutation peroxidaza, catalaza) mai ridicate în raport cu grupul placebo.
De asemenea, suplimentarea cu cordyceps sinensis şi cu rhodiola la tineri adulţi sedentari incluşi într-un program de antrenament fizic, a condus la o modificare a compoziţiei lor corporale comparativ cu a celor din grupa placebo. Pierdere în greutate, creşterea masei musculare, reducerea ţesutului adipos scad după un program cu o durată de 8 săptămâni. În schimb, anduranţa şi glicemia acestora se ameliorează semnificativ.
În fine, subiecţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 75 de ani au luat 1 g /zi de Cordyceps timp de 12 săptămâni. Nivelurile de lactat la efort au crescut cu 10,5% , iar ventilaţia pulmonară cu + 8,3 % în raport cu cele ale grupului placebo. Adică o incidenţă pozitivă asupra performanţei.
Cu toate acestea, efectele pozitive asupra performanţei nu sunt toate concludente.
Astfel, un anumit studiu a măsurat efectul a 3 g / zi de cordyceps timp de 5 săptămâni asupra unor ciclişti antrenaţi. Nu s-a evidenţiat nicio diferenţă semnificativă în termeni de anduranţă, de capacitate aerobă, între grupul cu suplimentare de cordyceps şi cel placebo.
În schimb, conform unui alt studiu, s-au obţinut o creştere a VO2max şi o mai bună rezistenţă la oboseală în cazul efectuării unor exerciţii cu intensitate mare, după 3 săptămâni în care s-a primit un supliment de 4 g / zi de cordyceps. Rezultatele nu sunt foarte semnificative pentru o perioadă de 1 săptămână.
Anti-îmbătrânire
Menţinerea activităţilor enzimatice la un nivel optimal este una din acţiunile majore ale cordycepsului care explică beneficiile sale asupra încetinirii efectelor înaintării în vârstă.
Prin SOD, glutation peroxidază, catalază, cordycepsul protejează mitocondriile de oxidare şi, prin urmare, activitatea celulară. De aceea, cordyceps este considerat ca având efecte anti-îmbătrânire. În plus, duce la o ameliorare a capacităţilor sexuale şi neuronale.
Toate aceste efecte pozitive pot fi evidenţiate după 6 săptămâni de suplimentare cu cordyceps.
ÎNCEARCĂ ACUM VARIANTELE NOASTRE DE CORDYCEPS!
Libidou și fertilitate
Utilizarea tradiţională a cordycepsului în medicina chinezească este recunoscută ca fiind afrodisiacă şi susţinătoare a longevităţii. O serie de studii ştiinţifice au evaluat efectul acestei ciuperci asupra libidoului, performanţei sexuale, fertilităţii la ambele sexe.
Studiile in vitro şi in vivo pe animale au confirmat stimularea producţiei de hormoni steroidieni, printre care testosteronul, pornind de la celulele Leydig (celule adiacente tubilor seminiferi în testicule, având rol în producerea testosteronului în prezența hormonului luteinizant). Pe de altă parte, la femei, administrarea de cordyceps măreşte conţinutul de 17beta-estradiol E2, cunoscut pentru o mai bună maturizare a ovocitelor. Astfel, cordycepsul contribuie la ameliorarea fertilităţii feminine, în vreme ce la bărbaţi spermatogeneza creşte cu 33% după o suplimentare timp de 8 săptămâni. Procentajul de malformaţie a spermatozoizilor a scăzut cu 29 %, în timp ce acela de supravieţuire a crescut cu 79%.
În ceea ce priveşte libidoul, un studiu realizat pe 189 femei şi bărbaţi evidenţiază o ameliorare a dorinţei sexuale cu 66% – 86%.
Mecanismul de acţiune rămâne deocamdată de stabilit printr-o acţiune fie direct la nivelul glandei suprarenale, stimulând sinteza corticosteroizilor, fie asupra axei hipotalamo- hipofizo-gonadale.
Apărări imunitare
Consumul de 1,5 g timp de 4 săptămâni a mărit activitatea celulelor Natural Killer (NK) (un tip de limfocite citotoxice care aparțin sistemului imun înnăscut), proliferarea limfocitelor T helper1, precum şi a interleukinelor. Aceste efecte pozitive asupra imunităţii nu au condus la niciun efect secundar. Rezultate confirmate în cazul a 1,68 g de cordyceps consumat timp de 8 săptămâni.
Afecţiuni respiratorii
Consumul acestei ciuperci pe o durată de 2 luni contribuie la calmarea bronşitelor cronice şi a astmului. Acţiunea benefică se bazează pe proprietăţile anti-inflamatorii şi imuno-modulatoare limfocite Th1/Th2, precum şi pe reducerea secreţiei de IgE (imunoglobulina E).
Anti-tumoral
Cordycepina este cea care ar prezenta o acţiune anti-metastazică, inhibând agregarea plachetară indusă de celulele canceroase. Pe de altă parte, ea ar accelera secreţia lor de inhibitori tisulari.Un alt studiu a demonstrat că structura sa moleculară similară adenozinei îi permite reducerea proliferării celulelor canceroase. Dozarea şi durata prescrierii sunt în funcţie de originea tumorii. Pe de altă parte, numeroşi cercetători au observat capacitatea cordycepsului de a induce apoptoza celulelor canceroase (apoptoza este o formă a morții celulare programate, proces prin care celulele declanșează propria lor auto-distrugere ca răspuns la un anumit semn) .
Angiogeneza, care este dezvoltarea de noi vase sanguine din vasele preexistente, este caracteristică celulelor canceroase. Ea asigură proliferarea lor. Or, cordycepsul ar bloca angiogeneza şi ar frâna astfel dezvoltarea celulelor canceroase ca metastaze. De asemenea, medicina chinezească consideră cordycepsul ca pe o terapie complementară a medicinii contemporane, eficace şi foarte bine tolerată.
Diabet
După o serie de studii efectuate pe animale, consumul de cordyceps timp de 3 luni de către diabetici confirmă o ameliorare a sensibilităţii la insulină, a metabolismului glucidică şi a hemoglobinei glicate, cu o foarte bună toleranţă.
Un test efectuat pe 120 diabetici demonstrează un efect preventiv al insuficienţei renale datorită consumului de cordyceps. Acest efect este mult mai semnificativ cu 3 g / zi comparative cu 2 g /zi. La animale, cordycepsul ar proteja organele de consecinţele unei hiperglicemii: ficatul, rinichii, pancreasul, stimulând activitatea enzimelor antioxidante.
Obezitate
Au fost efectuate numai studii pe animale. Astfel, şoareci hrăniţi cu un regim hiperlipidic au primit în acelaşi timp un extract de cordyceps timp de 4 săptămâni. Fără să fie afectat consumul alimentar, cordycepsul a antrenat o pierdere de greutate, o diminuare a steatozei hepatice prin reducerea lipogenezei.
Neuroprotecţie
Acţiunile cordycepsului asupra memoriei şi capacităţile de învăţare după o ischemie cerebrală sunt analizate la animale. Suplimentarea sa a permis combaterea tulburărilor de memorie şi exercitarea unui efect neuroprotector al hipocampului. Hipocampul joacă un rol central în memorarea de noi amintiri şi în navigaţia spaţială. Pe de altă parte, in vitro, unul din principiile sale active, nucleozidele, ar proteja neuronii de o disfuncţionare mitocondrială şi de stresul oxidativ.
Diferitele forme
Supliment alimentar
Este disponibil sub forma sa naturală, în pulbere deshidratată. În extract uscat, el este concentrat în polizaharide, cordycepină sau acid cordycepic. Se recomandă alegerea unui extract obţinut prin macerarea hidro-alcoolică pentru a garanta maximum de principii active.
Cordyceps bio?
Alte criterii de alegere: se recomandă privilegierea produselor fără aditivi, strict controlate, 100% naturale,adică Bio. În privinţa prezentărilor, cele mai comune sunt pulberea şi gelulele.
Posologie şi dozare
Sub forma sa integrală, posologia este de 5 – 10 g /zi. Această formă convine în cazul unei suplimentări în scop energetic şi de menţinere a sănătăţii.În timp de în extract activ, doza zilnică recomandată este de 1 – 3 g într-una sau mai multe doze.
Precauţii şi efecte secundare
În 1996, un cercetător chinez a raportat 2 cazuri de otrăvire cu plumb cauzată de consumul acestei ciuperci. De privilegiat produsele supuse unor controale stricte ale calităţii.
Contra-indicaţii
Nu este cunoscută nicio contra-indicaţie.
Efecte adverse
Cazuri rare de uscăciune a gurii, erupţii cutanate, somnolenţă, greaţă şi diaree.
Interacţiuni medicamentoase
Efectele cordycepsului s-ar putea adăuga la cele ale imunosupresoarelor. Nu este cunoscută nicio interacţiune cu plantele.