Strugurii existau încă dinaintea apariției omului pe Pământ. Aceste fructe ale viței de vie provin dintr-o liană cu frunze caduce (care cad periodic), putând atinge până la treizeci de centimetri. Culeși și consumați chiar și de străbunii noștri, strugurii au dus la descoperirea întâmplătoare a unei delicioase băuturi care este vinul.

Cu toate acestea, deși se pot observa adesea ciorchini de struguri în scene de pe vremea Imperiului Roman,de-abia începând din secolul al XX-lea strugurele a început să fie popularizat și să se diversifice. În prezent, varietățile de struguri există cu miile și sunt numite soiuri.

Fiecare tip se distinge prin culoare, dimensiune, gust, dar și prin forma ciorchinelui. Cie mai cunoscuți până în prezent rămân strugurii de făcut vin și strugurii de masă, de consumat proaspeți. Bineînțeles, cele două tipuri se cultivă la modul total diferit.

În ceea ce privește strugurii de masă, aceștia există, în principal, în două mari categorii: albi și negri. Totuși, cei albi au o valoare energetică mai mare,fiind mai bogați în zaharuri.

Care sunt beneficiile aduse de consumul de struguri?

Strugurii sunt foarte bogați în polifenoli, cum ar fi kaempferol, quercitină și catechină. Acești puternici antioxidanți le conferă proprietăți protectoare, acționând asupra mai multor niveluri ale organismului.

Acești compuși fenolici au efectiv capacitatea de a neutraliza radicalii liberi, ceea ce permite eliminarea toxinelor acumulate în corp.

Pe de altă parte, dat fiind că sunt bogați în minerale, precum și în potasiu și calciu, favorizează eliminarea pe cale renală a deșeurilor metabolice. Surse de vitamina B și vitamina C, strugurii albi și negri au un efect protector, împiedicând dezvoltarea celulelor canceroase.

De asemenea, în caz de constipație, consumul lor reprezintă un remediu eficace, strugurii având proprietăți laxative care facilitează tranzitul intestinal.

Mai multe studii au demonstrat că coaja strugurilor are efecte cardio-protectoare. Pe lângă faptul că favorizează o bună circulație sanguină, aceasta reduce concentrația de colesterol rău, inhibând formarea cheagurilor de sânge.

Pe termen lung, aceste efecte previn apariția bolilor cardiovasculare (ateroscleroză, patologii trombo-embolice etc.)

Consumul de struguri este recomandat și persoanelor care se plâng de senzația de picioare grele, deoarece ei conțin flavonoide, cunoscute pentru faptul că scad tensiunea arterială și reteția de apă care generează această senzație.

În fine, dacă strugurii sunt buni pentru sănătate, e de la sine înțeles că sunt ți un excelent aliment anti-îmbătrânire. Dacă sunt consumați cu regularitate, se poate beneficia de aportul lor în apă și în resveratrol, care contribuie la combaterea efectelor îmbătrânirii cutanate, adică relaxarea (lăsarea) pielii, riduri, uscăciune, pete etc.

Negru, alb sau roz, strugurele încântă prin savoarea sa excepțională și textura suculentă. Care sunt beneficiile acestui fruct asupra organismului nostru?

1-Prevenirea bolilor cardio-vasculare

O serie de studii au arătat că un consum de struguri cu regularitate are un impact favorabil asupra funcției  endoteliale. Nutrienții conținuți în acest fruct cresc astfel elasticitatea pereților vaselor sangine, ceea ce permite o mai bună circulație a sângelui în organism. De asemenea, ei reduc colesterolul rău și împiedică formarea de cheaguri sanguine, două efecte incontestabil benefice pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare.

2-Ameliorarea capacității de concentrareconsumul de struguri healaria

Creierul are nevoie de energie pentru a-și perfecționa funcțiile cognitive. Cu indicele său glicemic nu foarte ridicat, strugurele ajută la o mai bună putere de concentrare și la ameliorarea memoriei. Așadar, câțiva struguri în coșul nostru cu fructe ne vor ajuta să fim mai productivi și desigur mai creativi.

3-Detoxifierea organismului

Struguri sunt bogați în antioxidanți, în mod special în catechine, chercitină și kaempferol. Acești compuși fenolici neutralizează radicalii liberi din organism, ceea ce permite eliminarea impurităților acumulate în corp. Potasiul și apa, care sunt componentele sale esențiale, favorizează, de asemenea, eliminarea pe cale renală a deșeurilor. Ansamblul acestor flavonoide neutralizează activitatea enzimelor responsabile cu dezvoltarea celulelor canceroase.

4-Îmbunătățirea tranzitului intestinal

Strugurii sunt alcătuiți, de asemenea, din fibre slabe/moi/solubile cunoscute pentru capacitatea lor de a facilita tranzitul intestinal. Dacă dorim să exploatăm mai bine funcțiile lor laxative, e de preferat să alegem struguri Bio, cultivați fără utilizarea de substanțe chimice. Prin urmare, cine are probleme generate de constipație ocazională, să consume pe stomacul gol câțiva struguri!

5-Creșterea elasticității pielii

E de la sine înțeles că strugurii reprezintă prin excelență fructele anti-îmbătrânire.Bogați în resveratrol și în apă, ei permit combaterea efectelor îmbătrânirii: relaxare cutanată (lăsarea pielii), riduri, uscarea epidermei, pete închise la culoare etc. Așadar, măcar 100 g de struguri pentru un plus de tinerețe!

6-Reducerea problemelor legate de ”picioarele grele”

Senzația de ”picioare grele” și furnicături în picioare? Sunt șanse ca strugurii să contribuie la îndepărtarea acestor neplăceri. Grație antioxidanților pe care îi conțin, mai precis resveratrol și  flavonoide, poate fi redusă tensiunea arterială responsabilă cu acestea.

7-Ameliorarea dispoziției

Consumând cu regularitate struguri, putem trece peste stările proaste de dispoziție care apar, dispar și revin frecvent. Aceste fructe conțin vitamina B6 care joacă un rol primordial în fabricarea de neurotransmițători și de globule roșii. În felul acesta, oxigenul este mai bine transportat spre ansamblul celulelor, întărindu-ne astfel sistemul imunitar. Organismul fiind stimulat rintr-o mai bună apărare, starea psihică se echilibrează, ceea ce se traduce printr-o senzație  plăcută de bine.

8-Protecție împotriva infecțiilor buco-dentare

Bogați în vitamina C, strugurii reprezintă antioxidanți foarte eficienți împotriva infecțiilor dentare. Ei permit o mai bună absorbție a fierului, ceea ce ameliorează sănătatea cartilajelor, gingiilor, dinților și oaselor. Așadar, să consumăm struguri pentru o mai bună igienă dentară!

 


Surse: https://lesplaisirsfruites.com/8-bienfaits-du-raisin-sur-lorganisme/