BOABELE CRUDE DE CACAO
Cacaua a fost întrebuințată inițial de mayașii din America Centrală. Ea a fost introdusă în Europa în secolul al XVI-lea de către conchistadorii spanioli, răspândindu-se repede ca adevărat medicament benefic pentru menținerea sănătații. Pudra de cacao se obține prin zdrobirea boabelor de cacao și eliminarea grăsimii din ele. In prezent, cacaua este renumită pentru întrebuințarea ei în fabricarea ciocolatei.
Semințele arborelui de cacao (Theobroma Cacao,însemnând ”hrana zeilor”) conțin peste 300 de componente importante, cu multiple beneficii pentru sănătate. Unele dintre aceste componente includ feniletilamina, teobromina și numeroși polifenoli, precum flavonoidele. Boabele de cacao conțin, de asemenea, multe vitamine și minerale, concentrații mari de potasiu și cupru, care mențin sănătatea cardiovasculară, fier, care transportă oxigenul în organism, precum și calciu și magneziu, necesare pentru funcționarea normală a organismului.
Sunt puțini cei care cunosc beneficiile extraordinare pe care cacaua în stare crudă le poate aduce întregului organism, dat fiind că ea este comercializată în stare prelucrată (ciocolata), ceea ce înseamnă pentru organism doar 10% din calitățile nutriționale efective ale celei crude.
ANTIDEPRESIVE
Sunt considerate ca fiind antidepresive naturale. Aceste boabe conțin dopamină, feniletilamină și serotonină,fiind întrebuințate pentru menținerea unei stări optime de sănătate mentală și a unei bune dispoziții. În plus, ele conțin și inhibitori de monoaminoxidază și triptofan cu aminoacizi. Inhibitorii monoaminoxidazei acționează pentru a menține mai mult dopamina și serotonina în fluxul sanguin, ceea ce ar putea reduce stările de depresie, inducând o senzație de bine. Triptofanul este important în producerea de serotonină în organism.
ANTIOXIDANTE
Cercetările au arătat că reprezintă poate cea mai bună sursă de antioxidanți, conținând până la 10%, adică de trei ori mai mult decât ceaiul verde și de două ori mai mult decât o aceeași cantitate de vin roșu. Se consideră că afinele constituie o sursă importantă de antioxidanți. În timp ce acestea conțin până la circa 60 de antioxidanți, boabele de cacao ajung la circa 600! Iar antioxidantii au beneficii importante pentru sănătate (neutralizarea radicalilor liberi, regenerarea celulară, întărirea sistemului imunitar, reducerea riscului de cancer, boli cardiovasculare, arteriale și neurodegenerative).
SĂNĂTATEA CARDIOVASCULARĂ
Benefice și pentru sistemul cardiovascular, deoarece conțin polifenoli, care pot reduce tensiunea arterială. Conțin magneziu, un alt element nutritiv necesar pentru o inimă sănătoasă, reducând riscul formării cheagurilor de sânge, deci riscurile de accidente vasculare cerebrale și infarcte miorcardice.
EPICATECHINA
Conțin și un antioxidant puternic cunoscut sub numele de: epicatechină, cu multiple beneficii pentru sănătate. Unii oameni de știință susțin că epicatechina ar trebui considerată o vitamină! Se presupune că efectele acesteia sunt comparabile cu cele ale anestezicelor și ale penicilinei. Epicatechina reduce riscurile de diabet, boli de inimă, cancer și accidente vasculare cerebrale. Din cauza gustului său amărui, ea este adesea îndepărtată din produsele obișnuite obținute din cacao. De aceea, pentru a profita pe deplin de beneficiile acesteia, este necesar ca boabele să fie consumate crude.
BOOSTER (AMPLIFICATOR) DE ENERGIE
Reduc anxietatea, stimulând în același timp vigilența. O ceașcă de cacao poate oferi aceeași energie ca una de cafea, fără să aibă însă efectele nocive ale acesteia din urmă, datorită conținutului mai redus de cafeină (stimulator natural).
PIERDERE ÎN GREUTATE
Este posibil ca acestea să ajute la scăderea în greutate. Cercetările arată că polifenolii din boabe ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Oamenii de știință studiază în prezent legătura existentă între obezitate și afecțiunea cunoscută sub denumirea de sindrom metabolic X ( rezistență la insulină).
INCLUDEREA BOABELOR DE CACAO ÎN ALIMENTAȚIE
Aceste boabe, în forma lor brută, pot fi achiziționate de la magazinele cu produse naturiste. Gustul aspru și amar le face mai puțin dorite, existând însă, din fericire, ca variantă de consum ciocolata neagră. O ciocolată neagră ”sănătoasă” trebuie să conțină minimum 70% cacao. Aceasta nu trebuie să conțină deloc lapte sau alte produse lactate, deoarece este inhibată capacitatea organismului de a absorbi antioxidanții. Ciocolata trebuie să fie fabricată din unt de cacao, în niciun caz din ulei de nucă de cocos sau de palmier.