PLANTELE ADAPTOGENE

“Adaptogenii sunt, in general, plante sau extracte vegetale care măresc capacitatea substraturilor biologice de a se adapta la factorii de stres și de a echilibra modificările și alterările endocrine din funcția imunitară.” (Brekhman & Dardymov, 1969).

Este interesant de observat faptul că numeroși adaptogeni sunt, în general, plante care s-au adaptat să crească în condiții extreme și, am putea spune, deosebit de stresante! Acest lucru le face puternice, permițându-le să ofere omului întreaga lor forță și adaptabilitate. Pare un joc de cuvinte: aceste substanțe acționează în mod nespecific asupra specificului necesităților fiecărui individ. Cu alte cuvinte, intervin la nivel general (nespecific), acționând însă asupra acelor particularități problematice care au generat boala și dezechilibrul,  restabilind  starea de sănătate și homeostaza.

Adevărată farmacie a naturii mamă, adaptogenii au fost utilizați din cele mai vechi timpuri în toată lumea, de la medicina ayurvedică indiană la medicina tradițională chineză, occidentală și sud-americană, Doar că aceste plante au ajuns să fie studiate clinic de-abia de vreo jumătate de secol. Cercetătorul farmacolog rus N.LAZAREV, care urmărea să definească tipul de acțiune a anumitor plante, ca ginsengul, a creat  în 1947 noțiunea de « adaptogen » caracterizând o astfel de plantă ca fiind  « o substanță farmacologică în măsură să inducă în organism o stare de rezistență mărită nespecifică, permițând  echilibrarea semnalelor de stres și adaptarea la un efort  deosebit ».

La începutul anilor 60, studiile lui  N. LAZAREV au fost continuate de fostul său elev, devenit șef al Departamentului de fiziologie și farmacologie din Vladivostok, Israël BREKHMAN. Încă din 1968, acesta din urmă definește trei criterii pentru a caracteriza  un adaptogen. Mai precis, un adaptogen:

  1. Crește rezistența organismului față de agresorii de natură diferită (fizici, chimici sau biologici) la modul  nespecific;
  2. Prezintă o  influență normalizatoare, indiferent care sunt modificările pornind de la norme fiziologice ;
  3. Este lipsit de toxicitate și nu influențează funcțiile normale ale organismului [Brekhman 1968].

De remarcat faptul că, în medecina tradițională chineză, ceea ce reprezintă efectiv noțiunea de « adaptogen » exista de milenii sub denumirea de « tonice superioare», care reglează diferitele funcții și sporesc energia, favorizând, în ansamblu, sănătatea fără să trateze boli specifice.

Adaptogenii reprezintă în prezent o noua clasă de ”regulatori” metabolici care permit creșterea capacității de adaptare a organismului la factorii de mediu și prevenirea efectelor negative ale acestora asupra sa.

Acțiunea adaptogenă a plantelor poate să fie caracterizată, în prezent, ca:adaptogeni healaria

  • un răspuns nespecific = răspuns indus față de toți factorii de stres (biologici, chimici, fizici)
  • un efect general= nu vizează  un organ, o funcție fiziologică sau o patologie anume
  • o acțiune de normalizare= creșterea capacităților homeostazice ale organismului (de exemplu,  capacitatea de adaptare și puterea de rezistență a organismului la stres)
  • acțiune polivalentă= implicarea diferitelor mecanisme (mai multe efecte biologice imediate)

Adaptogenii stimulează, în particular, sistemul care reglează capacitatea de răspuns la factorii de stres, adică structurile cerebrale: lobul frontal al creierului, hipotalamusul, hipofiza și glandele suprarenale.

Teoriile privind mecanismul lor de acțiune sunt numeroase, cele acreditate susținând că adaptogenii stimulează sistemul neuroendocrin prin diferite căi metabolice.

Acționează asupra glandelor endocrine, hipofiză, tiroidă, paratiroide, suprarenale, pancreas, ovare, testicule, precum și  asupra sistemului imunitar și a căilor nervoase, ameliorând posibilitățile acestora de acțiune și de reacție. O serie de studii, in vivo și in vitro, au confirmat aceste acțiuni, dar ele nu sunt suficiente: numărul lor e deocamdată prea redus pentru ca știința să le poată considera definitive și concludente.

Adapto+ (amestec de plante) 250 g

99,00 lei

Adapto+ este o combinație unică din 20 plante (plante medicinale, ciuperci, alge), concepută să crească rezistența la stres, anxietate și oboseală. De asemenea, datorită susținerii sistemului imunitar, organismul capătă o rezistență mai mare la infecții, răceli și gripă, virusuri, bacterii, ciuperci și substanțe toxice.

Citește mai mult

În practică, grație adaptogenilor, este consolidat răspunsul la factorii de stres fizici, chimici, ambientali și emoționali, printr-o mai bună conexiune între sistemul nervos, cel endocrin și cel imunitar, cu scopul de a menține echilibrul organismului,reglând atât hiperactivitatea, cât și hipoactivitatea respectivelor sisteme.

Plantele adaptogene pot, de asemenea, să aibă o acțiune  preventivă, deoarece  măresc rezistența nespecifică a organismului față de diferiții factori de stres, intensificând producția de energie, amplificând acțiunea împotriva radicalilor  liberi, protejând  celulele contra stresului oxidativ, adică împotriva daunelor provocate de radicalii liberi, ameliorând condițiile de sănătate și influențând pozitiv atât corpul, cât și mintea. Plantele adaptogene au, într-adevăr, efecte de reglare bivalente, stimulatoare sau calmante, în funcție de necesitățile specifice ale organismului, putând reprezenta, prin urmare, arme naturale eficiente antioboseală și antianxietate.

adaptogenii healaria

În concluzie, pentru a fi definită drept adaptogenă, o plantă trebuie să îndeplinească trei condiții fundamentale:

  • Să nu fie toxică pentru cine o consumă.
  • Să producă un răspuns NESPECIFIC în organism – acționând simultan cu creșterea puterii de rezistență împotriva numeroșilor factori de stres, incluzând agenți fizici, chimici sau biologici.
  • Să favorizeze starea generală de sănătate, ajutând organismul să atingă acel echilibru cunoscut drept homeostază.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute și utilizate plante adaptogene:

GINSENG – planta adaptogenă ”imperială”.

ASTRAGAL – adevărată sursă de ”întremare”

RHODIOLA ROSEA – utilizată de vikingi pentru a le reda forța și curajul.

CORDYCEPS – ciupercă medicinală cu efecte incredibile, originară din Tibet

ASHWAGANDHA – plantă adaptogenă de bază în medicina ayurvedică

GANODERMA – ”ciuperca tinereții”

SCHISANDRA – ”planta cu cinci arome”

MACA ALBĂ – ”ginsengul peruvian”

Marea putere a adaptogenilor rezidă atât în ameliorarea rezistenței  generale a organismului, adaptarea acestuia la mediile nefavorabile, cât și în echilibrarea sistemului nervos.  Aceste plante contribuie la refacerea energiilor din corp, redându-i acestuia vitalitatea, echilibrul și armonia interioară. Adaptogenii reprezintă un ”summum” al plantelor medicinale revitalizante și echilibrante.


Bibliografie

https://www.healthline.com/health/adaptogenic-herbs

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195818/