Definit drept fructul miraculos, Baobabul evocă întreaga magie a continentului negru
Numele său vine din arabă, bu hibab, însemnând ”fructul cu numeroase semințe”. Într-adevăr, fiecare dintre fructele sale ovale conține adesea mai multe sute de semințe.
Baobabul (Adansonia digitata) este o plantă longevivă, puternică și impunătoare, cu ramuri mari care se deschid spre cer, părând a fi rădăcini. Un arbore sacru care, conform credinței anumitor popoare africane, nu poate fi doborât de oameni, forțele naturii fiind singurele care l-ar putea culca la pământ.
Genul conține opt specii diferite, dintre care cinci originare din Madagascar, două de pe continentul african, una din Australia și una din Peninsula Arabică. Acești minunați arbori posedă trunchiuri masive care pot atinge un diametru de 11-12 metri: cel mai mare exemplar cunoscut în vremurile moderne – Glencoe Baobab – avea un diametru de peste 15 metri, cu o circumferință de 47 m, înălțimea de 17 m și o anvergură a coroanei de 37 m.
Baobabul Sundland din Africa de sud este astăzi probabil cel mai mare baobab din lume, având un diametru de circa 11 metri, o înalțime de 22 metri, o circumferință de 47 metri, iar anvergura coroanei de circa 30 de metri.
Fructul baobabului e numit « pâinea maimuței », are dimensiunea unei nuci de cocos, măsurând doar 20 cm, dar este greu la cântar (circa 1,5 kg) !. Are o savoare aspră, descrisă de mulți ca ceva similar gustului rezultat din îmbinarea dintre grepfrut, pară și vanilie. Conține 50% mai mult calciu decât spanacul, are un conținut ridicat de antioxidanți și de trei ori mai multă vitamina C decât o portocală.
Cunoscut și ca “Gigantul cel bun“, “Arborele vieții, “Arborele Magic“,”Arborele sticlă” ”Arborele butoi”, Arborele cu rădăcinile în sus, ”Arborele cu capul în jos”, în fine “Arborele farmacist”, acesta din urmă deoarece toate părțile sale (rădăcini, frunze, pulpa fructului, semințe) pot fi utilizate în scop nutrițional și/sau terapeutic.
”Gigantul cel Bun” – poate depăși 25 metri în înălțime
Trunchiul poate atinge un diametru de 11/12 metri.
Frunzele au formă lanceolată (vârf de lance) și culoare verde strălucitor, cu o lungime care variază de la 4 la 15 cm.
Florile, de culoare albă, mari (15 – 20 cm) se îndreaptă în jos de pe ramuri, agățându-se pe o specie de liană care poate atinge o lungime de 100 cm. Se ofilesc în decurs de 24 de ore.
Fructele, cu coajă tare, lemnoasă, au o lungime de la 12 la 36 cm. Pulpa din interior este albă și conține multe semințe închise la culoare, amintind de fasolea neagră.
Unele specii de baobab își mențin frunzele pe ramuri numai trei luni pe an.
Mulți dintre acești arbori sunt cu siguranță extrem de vechi, doar că ei, de fapt, nu produc acele inele de creștere specifice celorlalți arbori. În consecință, pentru a stabili vârsta lor este utilizată datarea vechimii cu ajutorul carbonului: se consideră că cei mai ”bătrâni” pot avea câteva mii de ani.
Baobabii reprezintă o resursă incredibilă pentru cei care trăiesc în regiunile unde se găsesc acești arbori. Populația respectivă se poate hrăni bine cu fructe, semințe, poate consuma apa dulce de ploaie rămasă depozitată în trunchiuri, poate face adevărate cure medicinale utilizându-le frunzele, fibre pentru țesuturi.
PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII
De la rădăcină la frunze, practic totul se exploatează de la acest arbore. Numeroase industrii farmaceutice îl studiază intens, punând un accent deosebit pe pulpa de baobab, sursă de ”puzderie” de vitamine.
O compoziție ”trăsnet” !
Fructele de baobab au o compoziție care face din ele un super-aliment campion printre super-alimente! Cu o bogăție suprinzătoare în vitamina C, aceste fructe au mai multă vitamina C decât portocalele. În afară de vitamina C, ele conțin și mai mult calciu decât ne oferă un pahar de lapte, mai mult potasiu decât bananele și mai mulți antioxidanți decât coacăzele negre! Au, de asemenea, o concentrație înaltă în fibre, în fier și în minerale.
De înțeles, așadar, de ce acest fruct este benefic în combaterea multor afecțiuni ale organismului!
Proprietăți tonice și energizante
Frunzele sunt foarte concentrate în proteine și calciu, în timp ce semințele sunt foarte bogate în oligoelemente și diferite alte vitamine. Toate aceste componente naturale fac din baobab o sursă aproape inepuizabilă de energie pentru organism. Recomandat îndeosebi pentru copii în perioada de creștere și pentru persoanele în vârstă.
Grație proprietăților sale tonice și energizante, pulberea obținută din fructele de baobab poate servi uneori drept cură anti-oboseală. Recomandată și în perioada unei convalescențe după unele boli (gripă, boli infecțioase), în caz de scădere a formei fizice, după un șoc emoțional, o prăbușire a protecțiilor imunitare sau, în cazul practicării unor activități sportive, pentru o mai bună refacere post efort.
Anti-inflamator
Foarte bogat în potasiu, favorizează buna funcționare a sistemului muscular în ansamblu.
Toată lumea cunoaște utilitatea medicamentelor anti-inflamatorii: atenuarea durerilor, reducerea inflamațiilor, edemurilor etc. De ce să se recurgă la medicamente pentru calmarea durerilor dacă poate fi la fel de bine utilizată în acest scop pulberea de baobab ?! Efectul său antalgic (calmant) face să fie recomandat și în tratamentul artrozei și poliartritei.
Efecte benefice pentru oase și dinți
Bogat în calciu, fosfor și fier, are efecte asupra consistenței și rigidității oaselor, precum și a smalțului dinților. Compoziția sa deosebită îl face să aibă un anumit rol în contracția musculară, în buna funcționare a sistemului nervos și în coagularea sanguină.
Proprietatea analgezică a baobabului este frecvent exploatată contra durerilor, inclusiv a celor de dinți. În cazul cariilor dentare, se recomandă aplicarea de sevă de baobab pe dintele/măseaua bolnavă. Semințele de baobab sunt și ele utilizate, sub formă de pulbere, ca tratament contra cariilor dentare, aplicându-se pe dintele/ măseaua bolnavă.
Bogat în antioxidanți
Conține o cantitate însemnată de vitamina C, cunoscută deja pentru efectul său antioxidant. S-a dovedit că pulpa fructului conține mai multă vitamina C decât conțin kiwi și merele!
Antioxidanții pot preveni stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi, împiedicând astfel apariția anumitor boli degenerative. Contribuie, în general, la menținerea unei stări generale bune de sănătate.
Puternic febrifug (reduce, oprește sau previne febra).
Eficace în tratamentul variolei și rujeolei.
Fibrele extrase din pulpa de baobab servesc drept burete pentru spălarea bolnavilor în scopul calmării mâncărimilor.
Acțiune asupra ficatului, proprietăți depurative.
Pulberea de baobab ajută la detoxifierea organismului, îndeosebi a ficatului. Pentru o acțiune pe deplin eficientă, poate fi asociată cu iarba de grâu.
Reglarea tranzitului intestinal
Pulberea de baobab este extrem de bogată în fibre, drept care permite combaterea constipației și a diareei; contribuie la o perfectă reglare a tranzitului intestinal, fiind, de asemenea, un excelent hidratant. Aprobată de OMS (Organizația Mondială a Sănătății)!
Poate fi asociată cu semințele (tărâțele) de psyllium.
Previne îmbătrânirea pielii și este un bun cicatrizant.
Proprietățile emoliente ale acestei pulberi favorizează menținerea unei pieli netede și catifelate.
Pulberea de baobab este excelentă pentru pielea ”ternă, obosită”. Utilizată în măști cu efect hidratant și emolient (uleiul de baobab). Acest super-produs are, de asemenea, proprietăți cicatrizante. Vitamina B2 prezentă în pulberea de baobab intervine în refacerea țesuturilor afectate. Ea ajută și la absorbția fierului, drept care poate fi asociată foarte bine cu spirulina ! La rândul său. vitamina C pe care o conține posedă proprietăți regeneratoare și de prevenire a îmbătrânirii celulare. De asemenea, este un excelent produs pentru îngrijirea părului.
Eficace contra vergeturilor
Uleiul extras din semințele de baobab este foarte eficient, redându-i pielii elasticitatea. Numeroase femei din Africa îl folosesc în timpul sarcinii și ulterior pentru eliminarea vergeturilor.
Semințele de baobab favorizează, de asemenea, secreția lactată.
CURIOZITĂȚI
Datorită unei cavități deosebit de mari din trunchi, unii dintre acești incredibili arbori au fost folosiți în trecut drept….închisori provizorii!
O altă curiozitate: cei mai robuști dintre baobabi au fost utilizați ca refugii antiaeriene în timpul celui de-al doilea război mondial…Nimic surprinzător pentru cei care au avut norocul să vadă cu ochii lor astfel de arbori.
Cei mai mari baobabi sunt foarte eficienți ca mijloc de depozitare a importante cantități de apă de ploaie: uneori trunchiurile lor se umplu cu până la 32.000 litri de apă. Fără îndoială, aceasta este o caracteristică a mediului deosebit de utilă în anotimpul secetos, de această apă putând beneficia oamenii și animalele care trăiesc în zonele respective.
Din păcate, în prezent unele specii de baobabi sunt în pericol de dispariție.