Açai, un fruct despre care se vorbește mult în prezent! Originar din America de Sud, este renumit pentru gustul său unic și, mai ales, pentru efectele sale deosebite asupra sănătății. Fructul de açai provine dintr-un palmier sud-american, Euterpe oleracea, care crește în principal în zonele de baltă, mlăștinoase. Faimos în Brazilia, fructul (baca) de açai este asociat adesea cu această țară, deși acest palmier există și în Guyana, Surinam, Venezuela, Columbia, Peru, Bolivia… Pe lângă gustul său unic, açai posedă și însemnate proprietăți antioxidante, anti-inflamatoare și energizante.
BENEFICII, PROPRIETĂȚI ȘI EFECTE
Açai nu este un fruct miracol, nici unul care să vindece toate bolile. Posedă însă numeroase calități incontestabile pentru sănătate ! Faptul că fructul de açai nu face parte din alimentația noastră îl face foarte interesant din punct de vedere nutrițional. Proprietățile sale unice permit să se acționeze acolo unde restul alimentației nu acționează. Asociat cu un mod de viață sănătos, fructul (baca) de açai se dovedește extrem de benefic!
Sănătate la modul general
- Puternic antioxidant
- Bogat în vitamine, fibre și minerale
- Bogat în omega 3, omega 6 și omega 9
- Tonifică organismul, furnizîndu-i energie (idee de asociere cu: ginseng și maca)
- Efect de sațietate, un ”potolește-foamea” natural (idee de asociere : semințe de chia)
- Favorizează pierderea în greutate (potolește foamea= se evită ”ciugulitul” altor produse alimentare )
- Reduce oboseala (idee de asociere : ginseng și maca)
- Un mai bun control al glicemiei
Circulația sanguină, tensiunea arterială, sănătatea inimii
- Favorizează o bună sănătate cardiovasculară (idee de asociere : usturoi)
- Contribuie la combaterea hipertensiunii (idee de asociere : usturoi)
Sănătatea intestinală
- Reglarea tranzitului intestinal
- Ameliorează digestia (fibre)
Sănătatea pielii, părului, ochilor
- Anti-îmbătrânirea pielii (idee de asociere: canneberge)
- Combate afecțiunile pielii
- Protejează ochii și diminuează oboseala vizuală
- Întărește unghiile și părul
Sistemul imunitar
- Fortifică sistemul imunitar
- Protejează și încetinește îmbătrânirea celulară (idee de asociere: merișoare/coacăze)
- Reduce posibilitatea apariției cancerului (antioxidant)
COMPOZIȚIE
Açai este un puternic antioxidant (antociani, fenoli, flavonoide) care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi responsabili de degradarea celulară. Bacele de açai conțin, de asemenea, o cantitate însemnată de fibre, de vitamine (A, B, C, E), de minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier…) și de aminoacizi (proteine). Sărace în zahăr, ele permit un mai bun control al glicemiei.
DENUMIRI
Denumirile comune sunt : açai, bacă de açai și bacă de palmier ”pinot”. Numele botanic al palmierului din care provine baca de açai este « Euterpe oleracea », din familia Arecaceae. Pinot (sau wassaï) este numele palmierului din anumite regiuni, îndeosebi în Guyana.
CE GUST ARE ?
Greu de descris gustul açai-ului. Numai după ce-l vom consuma, ne vom putea da seama cum este efectiv! În orice caz, pentru mulți este un adevărat deliciu! Açai este descris adesea ca fiind un fruct cu gust unic care ne duce cu gândul la ciocolată și strugure. Formați-vă propria părere și împărtășiți-ne-o într-un comentariu!
CUM SE CONSUMĂ ?
Fructul açai se consumă ca atare, dar, în afară de America de Sud, e greu de găsit sub această formă. Alternativa este pulberea de açai! Există o mulțime de rețete care vă vor stimula papilele gustative. Cea mai cunoscută este rețeta açai bowl ! Dacă nu alegeți nicio rețetă, atunci puteți pur și simplu să adăugați pulbere de açai în smoothie-uri, iaurt, sucuri, lapte… sau chiar doar direct în apă ! O altă posibilitate simplă: presărați această pulbere pe mâncăruri, salate etc.
BUN PENTRU SLĂBIT ?
S-a menționat deseori că, grație açai-ului, putem să slăbim, să pierdem în greutate, că face miracole în ceea ce privește masa noastră corporală. Atenție însă, să nu ne lăsăm păcăliți! Consumul de açai nu ne face să slăbim, dar ne ajută să evităm să ne îngrășăm, împedicând depunerea de grăsimi în organism și favorizând o mai bună digestie. Organismul uman asimilează mai puțin grsimile și le elimină mai rapid.
În plus, conținutul ridicat în fibre face din acesta un excelent ”taie-foamea” care ne va face să nu mai avem poftă să ”ronțăim” câte ceva între mese! Puterea lui hrănitoare ne va îndepărta această poftă. Ei bine, în sensul acesta, ne poate ajuta să slăbim! Dar el nu este un ingredient miracol pentru ”subțirime”… căci așa ceva nu exustă.
DOZAJ ȘI POSOLOGIE
Datele actuale privitoare la açai nu nu permit să recomandăm un dozaj terapeutic. Este un fruct sănătos care poate fi consumat fără nicio problemă, exceptând rarele cazuri de alergii (adesea persoanele alergice deja la struguri, mure și fructe cu bace). Prin urmare, ne putem ”ospăta” cu açai, profitând din plin de beneficiile sale.
PĂRERI
Opiniile de pe internet privind beneficiile consumului de açai nu sunt totdeauna ”la unison”. Deși unele date științifice susțin că açai este un fruct natural cu o mare putere antioxidantă, altele afirmă că, din acest punct de vedere, nu este cel mai puternic dintre toate fructele. În orice caz, adevărul este că fiecare fruct și fiecare aliment acționează diferit asupra organismului și întotdeauna este chiar bine să fie asociate mai multe surse nutriționale.
Niciun aliment și niciun medicament nu ar putea, de unul singur, să regleze deodată toate problemele. E bine să ne formăm propria părere despre açai și să reținem faptul că un consum de produse sănătoase înseamnă tot ce este mai bun pentru sănătatea noastră. Consumul de açai ne furnizează atât nutrienți de calitate, cât și o plăcere în a-i consuma!
Surse:
- Marcason W. What is the açaí berry and are there health benefits?. J Am Diet Assoc. 2009;109(11):1968.
- Yamaguchi KK, Pereira LF, Lamarão CV, Lima ES, da Veiga-Junior VF. Amazon acai: chemistry and biological activities: a review.Food Chem. 2015;179:137-151.
- Sadowska-Krępa E, Kłapcińska B, Podgórski T, Szade B, Tyl K, Hadzik A. Effects of supplementation with acai (Euterpe oleracea Mart.) berry-based juice blend on the blood antioxidant defence capacity and lipid profile in junior hurdlers.A pilot study. Biol Sport. 2015;32(2):161-168.
- Mertens-Talcott SU, Rios J, Jilma-Stohlawetz P, et al. Pharmacokinetics of anthocyanins and antioxidant effects after the consumption of anthocyanin-rich acai juice and pulp (Euterpe oleracea Mart.) in human healthy volunteers. J Agric Food Chem. 2008;56(17):7796-7802.