Ashwagandha se numără printre așa-numitele plante ”adaptogene”, cele mai cunoscute în medicina ayurvedică, medicină tradițională indiană. În medicina ayurvedică, este considerată ”Rasayana” (tonic) grație proprietății sale adaptogene, ”Bhalya” datorită capacității sale de creștere a tonusului/forței, și ”Vajikarana” pentru proprietățile sale afrodisiace.
Grație experimentelor realizate de către cercetătorii științifici, s-a evidențiat, de asemenea, că această plantă este un excelent imunostimulator, analgezic, neuroprotector, și că poate avea efect benefic în combaterea diferitelor boli, ca diabet, cancer, afecțiuni cardiovasculare etc.
PREZENTARE
Aparține familiei Solanaceae, iar numele său științific este Withania somnifera. Acest arbust originar din India poartă diferite nume: ginseng indian (datorită proprietăților sale medicinale asemănătoare cu cele ale ginsengului panax), regele Ayurvedei, anemona somniferă, cireșul de iarnă sau coacăza otrăvitoare. Termenul ”ashwagandha” ar însemna ”miros de cal”, primii săi utilizatori ”botezând-o” astfel din două motive: primul legat de mirosul său deosebit care amintește de cel degajat de cal, iar al doilea legat de puterea unică a acestei plante de a reda forța și virilitatea acestui animal.
Ashwagandha este un arbust de înălțime mică, în general de 35-75 cm, rareori depășind 1,5 m. Această plantă se deosebește de cele din aceeași familie prin frunzele ei ovale cu o lungime de 10-12 cm, cu fața inferioară hispidă (cu peri aspri). Florile sale micuțe albe sunt reunite în glomerulă laterală, iar fructele se prezintă sub formă de bace pisiforme (de forma bobului de mazăre), de culoare roșie. Această plantă își extrage puterile medicinale din rădăcinile sale, bogate în substanțe active puternice. În universul fitoterapiei, acest organ al plantei este cel care este uscat și redus la pulbere, fiind utilizat pentru extragerea principalelor sale principii active.
PRINCIPALELE COMPONENTE ALE PLANTEI
- lactone steroidiene, ca vitaferina A, cunoscută pentru larga sa acțiune farmacologică (cardioprotectoare, imunomodulatoare, anti-inflamatoare, anti-metastazică, anti-angiogenetică), sitoindozide ( compuși chimici organici ) VII și X și glicovitanolide.
- alcaloizi, molecule organice cu bază azotată, cu acțiune calmantă, dacă sunt în doze reduse. Acești compuși chimici au terminația în ”-ină”, ca vitanină, somniferină, tropină, anaferină.
- flavonoide cu efect antioxidant (kaemferol, catechină)
- acizi fenolici (acid galic, acid vanilic, acid benzoic,acid cumaric, acid hidroxicinamic), adevărați ”vânători” de radicali liberi.
- acizi grași, excelente surse de energie pentru organism (acid palmitic, acid oleic, acid linoleic, acid linolenic).
ISTORIC
Ashwagandha este utilizată de mai bine de 3000 de ani în medicina Ayurvedică, făcând parte dintre plantele cele mai importante utilizate în Rasayana (calea esenței), care măresc vigoarea, longevitatea și sănătatea mentală și fizică. În acest amestec de plante, ashwagandha este considerată ca una dintre cele mai importante.
BENEFICII GENERALE
Rădăcina de ashwagandha a fost utilizată tradițional pentru tratarea hiperexcitației nervoase, a stărilor de anxietate și a asteniei. În medicina Ayurveda, i se atribuie proprietăți afrodisiace puternice, de întinerire și longevitate. De asemenea, în medicina ayurvedică, se recomandă utilizarea rădăcinii de ashwagandha pentru tratarea reumatismului, a stărilor asociate cu slăbiciunea generală, a pierderii memoriei și a ejaculării precoce.
10 efecte benefice ale plantei ashwagandha asupra sănătății
1 – Eficace contra stresului, anxietății și depresiei
Ashwagandha este din ce în ce mai recomandată în combaterea anxietății, depresiei, hipertensiunii și tulburărilor nervoase. Cercetările recente privind această plantă au permis să se ajungă la concluzia că prezența acetil-steril-glucozidelor permite organismului să reziste și să suporte mai bine stresul sub toate formele sale.
2 – Contribuie la tratarea ulcerului gastro-duodenal
Ashwagandha ar fi în măsură să reducă secreția de acid clorhidric de către stomac, mărind în același timp protecția peretelui stomacal împotriva acțiunii nocive a acestui acid.
3 – Combate impotența/frigiditatea
Având o puternică acțiune afrodisiacă, ashwagandha este utilizată curent ca remediu în cazurile de impotență la bărbați și frigiditate la femei.
4 – Calmează colicii și durerile de stomac
Ashwagandha are o acțiune antispasmodică asupra anumitor mușchi, îndeosebi a celor uterini, bronhici sau intestinali, calmând în același timp colicii și durerile de stomac.
5 – Contribuie la scăderea tensiunii arteriale
Recent s-a descoperit că ashwagandha poate contribui la scăderea valorilor tensiunii arteriale. Într-adevăr, cercetările efectuate au evidențiat faptul că extractul din această plantă accentuează acțiunea medicamentelor antihipertensive, reducând semnificativ presiunea arterială.
6 – Calmează migrenele
Ashwagandha este recunoscută pentru acțiunea sa antioboseală. Această plantă a fost și continuă să fie utilizată curent în combaterea migrenelor (durerilor de cap).
7 – Contribuie la combaterea diabetului de tip II
Ashwagandha a fost multă vreme utilizată în medicina ayurvedică pentru combaterea diabetului. Experiențele realizate pentru verificarea acestei teorii au dovedit într-adevăr că un consum zilnic, într-o doză terapeutică, al acestei plante are drept efect reducerea semnificativă a procentajului de zahăr din sânge.
8 – Limitează dezvoltarea celulelor canceroase și reduce efectele chimioterapiei
Cunoscută pentru efectul ei de întărire a sistemului de apărare imunitar, se pare că ashwagandha ar împiedica proliferarea celulelor cancerigene. În schimb, nu încape nicio îndoială în ceea ce privește capacitatea acestei plante ”miraculoase” de a reduce efectele secundare ale chimioterapiei.
9 – Eficace în combaterea diferitelor afecțiuni ale căilor respiratorii
Astm, guturai, febră, conjunctivită, tuse, ashwagandha are puterea de a le ”veni de hac”.
10 – Ajută la calmarea și tratarea durerilor articulare și musculare
Ashwagandha este eficientă în calmarea și tratarea reumatismului, artritei și artrozei.
Nu se va consuma ashwagandha în următoarele cazuri:
- O boală auto-imună, cum e scleroza în plăci, lupus eritematos diseminat și poliartrită reumatoidă.
- Probleme cu glanda tiroidă.
- După o intervenție chirurgicală recentă
- Ulcer gastro-duodenal.
De asemenea, nu se recomandă femeilor gravide și care alăptează.
Desigur, informațiile furnizate în acest articol nu pot înlocui avizul unui medic, farmacist sau specialist în medicină naturistă.