AMALAKI, FRUCT LEGENDAR!
Cunoscut sub denumirile latine Phyllantus Emblica și Emblica Officinalis, Amalaki ocupă un loc aparte în medicina ayurvedică la capitolul dedicat plantelor cu proprietăți regenerative. Dacă nu ați auzit încă de « coacăzul indian », cunoscut și sub numele de « amla » sau « amalaki », această plantă aiurvedică vă va suprinde prin multiplele sale beneficii pentru sănătate.
Dacă Emblica officinalis era tradițional cunoscută în medicina aiurvedică pentru acțiunea sa hipoglicemiantă, de reglare a concentrației de glucoză din sânge sau pentru efectul său hepatoprotector, gama proprietăților sale terapeutice se dovedește în realitate mult mai largă.
Amalaki, denumit în mod curent « coacăz indian » , reprezintă, alături de Camu Camu, una din sursele cele mai bogate în vitamina C. După unele estimări, ar conține de zece ori mai multă vitamina C decât portocala. În afara vitaminelor ”A,B,C”, fructul conține și numeroase minerale, printre care calciu, fosfor, fier.
Împreună cu Bibitaki și Haritaki formează Triphala, amestec de plante cu efecte benefice uimitoare, de reglare a tuturor sistemelor organismului. Se consideră că o combinare a celor trei plante are ca rezultat o eficacitate terapeutică suplimentară, constituind un tratament mai puternic decât l-ar avea oricare dintre ele la modul separat.
- Excelente proprietăți terapeutice. Considerat în medicina ayurvedică regeneratorul cel mai puternic.
- Sursă importantă de elemente nutritive
- Îmbunătățește metabolismul și reprezintă o sursă importantă de vitamina C.
- Contribuie la o mai bună sănătate a florei intestinale.
- Deosebit de bun pentru oase, ficat, dinți și inimă. Mărește numărul globulelor roșii și contribuie la dezvoltarea țesuturilor. Ameliorează vederea, reduce inflamațiile stomacului și colonului, reglează glicemia.
- Excelent diuretic, afrodisiac și tonic cardiac.
- Cu conținut redus de zahăr, este și un fruct foarte bogat în fibre, contribuind, așadar, la sănătatea sistemului digestiv !
- Puternic protector antioxidant
- Efect anti-inflamator dovedit
- Consumat cu regularitate, combate oboseala și infecțiile microbiene, întărind sistemul imunitar.
În afara proprietăților menționate mai sus, amalaki a constituit obiectul mai multor studii clinice. Consumul său cu regularitate ar putea contribui la reducerea valorilor colesterolului total și la ameliorarea sănătății cardiovasculare generale.
Benefic în combaterea obezității și a bolilor metabolice. Sunt însă necesare și alte studii clinice, efectuate pe un număr mai mare de subiecți, pentru a permite validarea definitivă a importanței sale terapeutice în tratarea diabetului și a obezității.
Fructul Amalaki a constituit obiectul a numeroase studii științifice confirmând efectele sale benefice asupra inimii, arterelor și metabolismului grăsimilor.
Acest fruct al unui arbore de înălțime medie (8-10m), cu frunziș caduc (care cade și se reînnoiește), crește în subcontinentul tropical indian, din Sri Lanka, Thailanda,Tibet și Nepal. Toate părțile arborelui Amalaki sunt utilizate în diferite preparate ayurvedice, fructele bineînțeles, dar și semințele, frunzele, rădăcina, scoarța și florile.
Asemănător cu o lămâie mai mică, fructul Amalaki are un înveliș neted. Conține numeroase semințe. Atenție însă, căci există o varietate hibridă cultivabilă care dă fructe mai mari, dar neavând calitatea celor sălbatice culese când sunt coapte, după cum menționează textele ayurvedice. Amalaki sălbatic are semințele mai mari decât cele ale speciei cultivate. Consumat proaspăt, Amalaki este amar…dar, după câteva minute, lasă în gură un gust dulceag.
Denumit și Divaushadhi sau « planta divină » în Purana (colecție de texte sacre brahmane, ulterioare Vedelor), Amalaki este venerat cu ocazia sărbătorilor tradiționale vedice.
Caracterul său divin este atribuit faptului că în conținutul său se regăsesc cinci din cele șase gusturi: dulce, acid, amar, astringent și picant. Singurul care-i lipsește este cel sărat. Rareori se poate întâlni un astfel de amestec de savori cu efect ”holistic”, integrator. Foarte puține fructe au această proprietate, ceea ce face ca Amalaki să poată fi consumat în orice anotimp de către oricine, întărind rezistența organismului față de boli. Amalaki este mai delicat și mai complex decât multe alte plante, trebuind, așadar, folosit cu grijă pentru a-i păstra integral eficacitatea, puritatea și calitățile « divine ».