Acerola este fructul unui mic arbust exotic cu același nume, răspândit în regiunile tropicale din America de Sud, în special în Peru, Caraibe și în pădurile amazoniene din Venezuela și Brazilia. Fructele sale sunt bace roșii cu gust acrișor, semănând izbitor de mult cu cireșele. Alte denumiri ale acerolei: cireașă de Antille, vișină de Barbados, vișină tropicală, cireașă portoricană.
Origine
Deși aceste fructe au fost consumate dintotdeauna de către indienii din Amazonia, în caz de dizenterii, tulburări hepatice și diaree, numele lor științific (Malpighia emarginata) nu le-a fost atribuit decât în secolul al XVII-lea de către naturalistul suedez Carl von Linné. Arbustul cu aceste fructe a fost supranumit « arborele sănătății ». De-abia în 1950, acerola va constitui obiectul mai multor studii științifice evidențiind numeroasele sale calități nutritive. Rezultatele acestor studii vor încadra acerola printre cele mai renumite super-fructe !
Caracteristici ale acerolei
De știut că acest fruct cu coaja roșie este un concentrat pur de vitamina C. Într-adevăr, un studiu realizat în 1997 a permis să se demonstreze că 100 g de acerola conține circa 1,8 g vitamina C. E de la sine înțeles că nivelurile depind în totalitate de maturitatea fructelor. Fructul face astfel parte dintre sursele cele mai bogate în vitamina C prezente în alimentație.
O serie de studii datând din perioada 1956 – 1993 explică faptul că maturitatea fructului tinde să reducă din concentrația sa în vitamina C. Rezultatele au mai permis să se deducă prezența de magneziu, de vitamina B5, precum și de potasiu în cantitate dublă față de cea conținută în portocală. Vitamina A, riboflavina, tiamina și vitamina B3 sunt, de asemenea, prezente în acest fruct.
Pentru mai multă precizie, studiile realizate de către cercetători americani în perioada 1973- 2005, vizând compoziția acerolei, au demonstrat și prezența altor elemente necesare organismului. În mod special, este vorba despre fier, proteine, betacaroten, fosfor, precum și alți antioxidanți foarte puternici.
Acerola și vitamina C
Conținutul foarte ridicat în vitamina C i-a adus faimă acerolei, deoarece ea conține de 30-40 de ori mai multă vitamina C decât portocala și de 10-20 de ori mai multă decât kiwi! Acest conținut depinde de gradul de maturitate a fructelor, de climă și de anotimpul recoltării lor. Încă din secolul al XVI-lea, marii navigatori obișnuiau să consume suc de acerola pentru a preveni scorbutul (carență severă în vitamina C) care provoacă în cele din urmă moartea.
Această vitamină hidrosolubilă nu este sintetizată de organismul uman, care are însă nevoie de ea zilnic pentru a participa la sute de procese organice. Conținută esențial în fructe și legume proaspete, ea este, în același timp, cea mai fragilă dintre toate vitaminele, fiind sensibilă la căldură, la lumină și la oxidare. O legumă își pierde prin fierbere jumătate din conținutul său în vitamina C, iar un pahar de suc din portocale stoarse, lăsat o jumătate de oră în aer liber, va fi aproape total lipsit de această vitamină. Prin urmare, nu este deloc simplu să ne satisfacem necesarul zilnic de acid ascorbic.
Mineralele
Acerola este și o foarte bună sursă de minerale, în special magneziu,potasiu,fosfor și fier, care ajută la ameliorarea performanțelor intelectuale și la combaterea oboselii. Această abundență în minerale face din acerola un super-fruct cu o densitate nutrițională excepțională.
Vitamina A și beta-caroten (flavonoide)
Vitamina A și beta-carotenul sunt pigmenți – flavonoizi care dau acerolei frumoasa ei culoare roșie și îi atribuie o acțiune antioxidantă suplimentară. Aceștia acționează în sinergie cu vitamina C, sporind acțiunea asupra radicalilor liberi. Beta-carotenul și vitamina A sunt, de asemenea, cunoscute pentru rolul lor benefic pentru o mai bună acuitate vizuală și pentru o mai rapidă cicatrizare.
Beneficii și proprietăți
Anti-oboseală
”Vitamina anti-oboseală” prin excelență, vitamina C conținută în acerola contribuie la întărirea sistemului imunitar aflat în pericol,stimularea protecțiilor naturale și fortificarea în caz de stres sau de surmenaj.
Principalele simptome ale carenței în vitamina C sunt, de altfel, oboseala și scăderea tonusului, care survin adesea odată cu sosirea iernii, când suntem tentați de mesele copioase, neglijând cruditățile, fructele proaspete și salatele. O suplimentare în vitamina C este, așadar, foarte eficientă pentru combaterea acestor simptome.
Anti-anemie
Vitamina C are capacitatea de a facilita absorbția fierului din organism, în principal a fierului non-heminic de origine vegetală. Anemia în fier reprezintă o carență frecventă la populațiile din țările industrializate, fiind chiar frecventă la femeile aflate la vârsta procreării, când pierd mult fier la fiecare menstruație. Pentru a beneficia de această acțiune anti-anemie, este necesar ca vitamina să fie luată în momentul meselor.
Antioxidant
Vitamina C conținută în acerola este una dintre principalele vitamine antioxidante. Ea protejează celulele de efectul radicalilor liberi, nefaști pentru organism din cauza extraordinarei lor puteri oxidante.
Vitamina C apără astfel celulele de îmbătrânirea prematură. Se poate face ușor o experiență în acest sens, stropind cu suc de lămâie (bogată în vitamina C) un sfert de măr curățat de coajă: acesta nu se va înnegri și nu se va strica prin oxidare. Este ceea ce se întâmplă la o scară mai redusă cu celulele organismului uman.
Fortifică dinții și oasele și înlesnește cicatrizarea pielii
Participând la fabricarea colagenului (proteină indispensabilă pentru formarea țesutului conjunctiv, care este și cea mai abudentă din organismul nostru), vitamina C stimulează fortificarea dinților și a oaselor, contribuind, de asemenea, la cicatrizarea pielii. Producția de colagen scade pe măsura înaintării în vârstă, ceea ce explică apariția ridurilor, lăsarea pielii și fragilizarea cartilajelor și a articulațiilor.
Posologie
Consumată în mod curent sub formă de suplimente alimentare, suc, comprimate sau capsule. Doza maximă recomandată este în acest caz de 1g pulpă de fruct pe zi. Cu toate acestea, un studiu datând din 2011 a arătat că un consum zilnic de 100 ml de suc de acerola nu prezintă niciun efect secundar. Vitamina C în exces este filtrată de rinichi și eliminată prin urină.
Sinergie cu alte plante medicinale
- Întărește acțiunea afrodisiacă a altor plante (excelentă asociere cu Tribulus, Maca)
- Combate oboseala nervoasă, epuizarea (burn-out), surmenajul (asociere cu Rhodiola, Ashwagandha, Ginseng)
- Ameliorează calitatea somnului (asociere cu Equilibrium, Ashwagandha, Rhodiola)
- Are puternic efect antioxidant (asociere cu Spirulina, Lăptișorul de matcă, Goji)
- Protejează sistemul pulmonar (asociere cu Echinacea, Ganoderma, Curcuma)
- Ajută la reglarea ciclurilor menstruale abundente și dureroase (asociere cu Spirulina, Urzica)
- Combate tulburări hepatice, ficat slăbit sau leneș (asociere cu Ganoderma, Curcuma)
Efecte secundare
În cazul unui consum rezonabil de acerola, nu se înregistrează efecte secundare, care pot apărea însă în cazul unui exces. Poate surveni diareea, recomandându-se în aceste situații reducerea dozelor de acerola consumate. De asemenea, pot apărea pe corp coșuri, ca urmare a proprietăților detoxifiante ale acerolei asupra rinichilor și pielii. Un consum cu regularitate și în doze crescute de acerola este contra-indicat pentru persoanele care suferă de gută sau de calculi renali (pietre la rinichi), deoarece poate intensifica formarea acidului uric și a calculilor.
Să avansăm ceva mai mult … noile descoperiri științifice
Studii recente privind acerola au evidențiat efectul său în combaterea obezității și a bolilor cardiovasculare legate de aceasta. În ce fel ?
În ceea ce privește excesul în greutate :
Carența în vitamina C generează foamea subită și puternică, la rândul său la originea unei creșteri în greutate. Această foame subită poate fi reglată imediat ce este corectat aportul vitaminic.
În plus, vitamina C conținută în acerola ar stimula producția de noradrenalină, prețios hormon care favorizează lipoliza (distrugerea țesutului adipos).
În ceea ce privește protecția cardiovasculară :
Vitamina C întărește pereții vaselor sanguine și reduce colesterolul LDL, considerat ca fiind colesterolul ”rău”. De asemenea, acțiunea sa protejează celulele sanguine ale rinichilor și ficatului în cazul unui regim prea bogat și dezechilibrat.