Vitamina D,  în mare parte sintetizată de pielea noastră în contact cu razele UV, este cunoscută și sub denumirea de ”vitamina soarelui”. Esențială pentru sănătate, ea poate fi deosebit de eficace în propulsarea sistemelor imunitare afectate.

Origine

Descoperirea vitaminei D este strâns legată de epidemia de rahitism care a făcut ravagii în Londra în secolul al XIX-lea. Totul începe în anul 1827, când Dr Pierre Bretonneau administrează ulei din ficat de morun unui copil de 15 luni atins de rahitism și a cărui stare,în urma acestei administrări, se ameliorează rapid. Ulterior, la mijlocul anilor 1860, Dr Armand Trousseau este primul care recomandă, în manualul său de medicină clinică, asocierea uleiului din ficat de morun și expunerea la soare pentru a combate rahitismul.

La începutul secolului XX, un farmacolog britanic, Edouard Mellanby, demonstrează că această boală este consecința unei carențe nutriționale. În 1922,  Dr McCollum este cel care izolează calciferolul, apoi, în 1924, doi cercetători americani descoperă simultan că lumina soarelui permite sintetizarea vitaminei D.
În fine,  vitamina D este sintetizată pentru prima dată în anul 1952 de către Woodward, cel care va obține astfel premiul Nobel pentru chimie în 1965.
De atunci, proprietățile  vitaminei D fac obiectul unui foarte mare număr de studii: în 2010, există peste 2500 de publicații privind legătura dintre vitamina D și unele tipuri de cancer. Datorită sintezei sale endogene și acțiunii sale celulare comparabile cu cea  a steroizilor, vitamina D este considerată, în prezent, drept hormon steroid calciotrop, și nu efectiv ca o vitamină, al cărei nume îl păstrează.

Surse alimentare

Dacă vitamina D este în parte endogenă, adică sintetizată direct de către organism sub acțiunea razelor solare, ea este și exogenă, prin urmare furnizată de alimentație.
Vitamina D este numită liposolubilă, ceea ce înseamnă că este solubilă în grăsimi și deci prezentă doar în alimentele bogate în lipide. Se găsește în majoritatea peștilor grași.
Cele mai bune surse alimentare de vitamina D sunt :

 • Uleiul din ficat de morun : 250 µg/100gvitamina d healaria
 • Anghilă fiartă : 76,6 µg/100g
 • Hering afumat: 22 µg/100g
 • Păstrăv: 22 µg/100g
 • Anșoa : 11 µg/100g
 • Sardele în ulei: 10,8 µg/100g
 • Somon: 8,7 µg/100g
 • Macrou: 7,7 µg/100g
 • Ton: 6,1 µg/100g
 • Ouă crude: 3,25 µg/100g
 • Ficat de vițel: 2,5 µg/100g

Se estimează că expunerea la soare poate acoperi 80 – 90% din necesarul în  vitamina D. Expunerea la soare a antebrațelor și a feței timp de 10 – 15 minute și fără protecție solară, permite unui adult sănătos să-și asigure  un aport suficient de vitamina D.

 

Beneficii și proprietăți

Tratează psoriazisul

Psoriazisul este o boală de piele care apare când sistemul imunitar trimite semnale false de pericol care activează un complex de proteine numite inflamazomi,  provocând un răspuns inflamator al organismului. Conform mai multor studii, calcipotriolul – un derivat sintetic al vitaminei D3 – permite reducerea inflamației pielii legate de psoriazis.

Stimulează imunitatea

Se știa deja că o carență în vitamina D este asociată cu o sensibilitate crescută la infecții. Mai multe probe clinice au demonstrat de atunci că o suplimentare în vitamina D poate reduce incidența gripei sezoniere la copii, infecțiile respiratorii la tineri și riscurile de recidivare a pneumoniei la copiii în vârstă de la 1 lună la 3 ani. Un studiu din 2010, realizat la Copenhaga, a evidențiat, de asemenea, rolul vitaminei C în activarea celulelor cu limfocite T, necesare răspunsului imunitar.

Osteoporoză

Esențială pentru fixarea calciului și fosforului în cursul digestiei,vitamina D contribuie în mare măsură la formarea unei osaturi puternice și la buna mineralizare a oaselor. Vitamina D și calciul sunt, așadar, recomandate în prevenirea sau în tratarea osteoporozei.
Numeroase studii au confirmat rolul vitaminei D asociate cu calciul pentru mărirea densității minerale a oaselor și diminuarea riscurilor de osteoporoză și fracturi.
Alte studii sugerează că o suplimentare doar în vitamina D este eficace pentru a preveni fracturile.

Prevenirea cancerului

După ce numeroase studii au fost realizate privind efectele vitaminei D asupra mai multor tipuri de  cancer (colorectal, sân, prostată ) fără rezultate probante, un studiu recent deosebit de important,  publicat în  British Medical Journal, pare să aducă în fine niște concluzii pozitive: «o concentrație mai ridicată de vitamina D este asociată cu un risc mai redus  de cancer. Aceste rezultate susțin ipoteza că vitamina D are efecte protectoare împotriva multor cancere cu localizări diferite. »

Prevenirea diabetului

Copiii cu suficientă vitamina D prezintă un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 1 la vârsta adultă. Este ceea ce sugerează un studiu observațional realizat în anul 2008. Această vitamină ar juca, de asemenea, un rol important în prevenirea diabetului de tip 2, grație acțiunii sale asupra reglării insulinei și asupra  inflamațiilor.

 

Încearcă acum VITAMINA D naturală sub formă de pulbere din drojdie de bere (Saccharomyces cerevisiae), uscată și dezactivată, pulbere: 97%; extract cu vitamina D: 3%. Doza zilnică recomandată furnizează: 5,6 mcg (224 UI): 112%VNR (Valori Nutriționale de Referință)

Vitamina D naturală 30g

19,00 lei

Sintetizată în mare parte de pielea noastră în contact cu razele UV, vitamina D este cunoscută și sub numele de ”vitamina soarelui”. Esențială pentru sănătate, ea poate fi deosebit de eficientă pentru stimularea sistemelor imunitare aflate în primejdie.

Citește mai mult

Carență

Carența în vitamina D este foarte frecventă, deoarece ea privește aproape 80% dintre occidentali. Această carență nu este, de altfel, anodină, deoarece este asociată cu un exces  de mortalitate de 26%. Riscurile acestei carențe sunt variabile: dureri musculare, creșterea riscului de producere a fracturilor, riscuri  cardiovasculare mai ridicate și, desigur, întârziere în creștere, constituție osoasă deficitară, chiar rahitism la copii.De unde și importanța suplimentării în vitamina D iarna, dacă se locuiește într-o regiune slab însorită și dacă expunerea la soare se face foarte puțin.

Necesar zilnic și Posologie

Necesarul zilnic în vitamina D este echivalent cu conținutul unei lingurițe cu ulei de pește, cantitate suficientă pentru a preveni rahitismul la copii. O linguriță cu ulei de pește conține minimum 400 UI de vitamina D, adică 10 µg de vitamina D.
Necesarul zilnic este, așadar, de 10 µg pentru copiii sub 1 an și de 15 µg pentru cei de peste 1 an și pentru adulți. În caz de suplimentare, posologia recomandată variază în funcție de indicații:

Pentru a preveni osteoporoza :

 • La persoanele cu vârsta sub 50 de ani : 10 – 25 µg /zi vitamina D asociată cu 1200 mg calciu.
 • La persoanele cu vârsta peste 50 de ani : 20 – 50 µg/zi vitamina D asociată cu 1200 mg calciu.

Pentru a preveni cancerul, se recomandă o suplimentare cu 25 µg/zi  vitamina D, toamna și iarna.

Pentru diabetul de tip 1 : o suplimentare la nivel de 4 000 UI pe zi are un efect benefic asupra controlului glicemiei la persoanele afectate de diabet de tip 1.

Efecte secundare și contra-indicații

Orice suplimentare în vitamina D este categoric nerecomandată persoanelor cu hipercalcemie. Persoanele suferind de hipercalciurie (exces de calciu în urină) sau de calculi renali (pietre la rinichi) trebuie să evite consumul de vitamina D.
Unele tratamente  (antiepileptic, anticonvulsivant, antisida) pot antrena o carența în vitamina D. Această vitamină fiind liposolubilă, orice exces se acumulează, prin urmare, în organism, deoarece nu este excretată prin urină. În caz de aport efectiv prea ridicat, pot apărea unele tulburări: greață, dureri de cap, oboseală și pierdere în greutate. Aceste tulburări dispar imediat după încetarea tratamentului.