Acneea este o leziune cutanată, adesea benignă, dar care trebuie tratată correct pentru a evita orice complicaţie. În acest scop, pot fi adoptate diferite măsuri şi remedii pentru tratare sau prevenire.

Igienă corporală corespunzătoare

Acumularea de sebum şi de celule moarte pe suprafaţa cutanată favorizează apariţia acneei. Diferite studii demonstrează că o bună igienă zilnică este necesară pentru “a scăpa” de coşuri. Astfel, după un efort fizic sau în caz de transpiraţie puternică se recomandă să se facă un duş. Cu toate acestea, curăţarea excesivă trebuie să fie evitată. Acelaşi lucru este valabil şi privind utilizarea de produse iritante sau prea agresive care pot ajunge să fragilizeze pielea.

Alimentaţie şi deprinderi  sănătoase de viaţăacnee healaria

Un regim alimentar sănătos, precum şi o bună igienă de viaţă sunt importante pentru a reduce riscul apariţiei acneei. În acest scop, se recomandă să se evite consumul de condimente şi tutunul, precum şi cel al alimentelor bogate în zaharuri şi în grăsimi animale. Unele studii susţin, de asemenea, necesitatea de a reduce consumul de glucide şi de proteine din lactate. În schimb, în alimentaţie trebuie privilegiate fructele şi legumele.

Deprinderi cosmetice corespunzătoare

În cazul machiajului zilnic, se recomandă ca întotdeauna să se aleagă corect produsele cosmetice, evitându-le pe cele fabricate pe bază de ulei şi optând mai degrabă pentru cele pe bază de apă. De asemenea, trebuie evitată utilizarea fondurilor de ten prea groase. Acelaşi lucru este valabil şi pentru substanţele comedogene (care cauzează sau agravează acneea). În schimb, unele publicaţii sugerează să se utilizeze produse care  conţin zinc, mineral cunoscut ca având capacitatea de a reduce secreţia de sebum. În plus, este important ca, înainte de a culcare, să se efectueze o bună demachiere.

Băi cu ovăz

Diferite studii susţin beneficiile avute de ovăz în cazul unor afecţiuni ale pielii cauzate de secreţia mare de sebum. Părţile aeriene ale plantei par, într-adevăr, să aibă un efect în reglarea funcţiilor glandelor sebacee. Remediul constă din a adăuga în apa de baie o infuzie din această plantă: 100 gr la un litru de apă în clocot.

Pulbere de Neem

Pulberea din frunzele de neem este un aliat de preț în tratarea afecțiunilor dermatologice. Aceasta are acțiune dezinfectantă, antibacteriană, antimicrobiană la nivelul feței. Atenuează eruptiile, care sunt niste inflamatii la nivelul tenului, curățânu-l fără a stimula glandele sebacee, care apoi ar produce mai mult sebum la nivelul feței.

Neem (Azadirachta indica) 125g

25,00 lei

Arborele de Neem este unul din pilonii medicinei ayurvedice. Pulberea din frunzele acestuia este un aliat de preț în tratarea afecțiunilor dermatologice, dar și cu multiple efecte benefice la nivel intern.

Citește mai mult

Ulei esenţial de cuişoare

Conform unor studii, uleiul esential de cuişoare constituie un excelent  remediu în cazul leziunilor acneice. El are, de fapt, o acţiune antiseptică, facilitând vindecarea acestui tip de afecţiune. Este suficient să se tamponeze cu ulei fiecare coş, utilizând tampoane speciale din bumbac. Acest lucru se va face de 2 ori pe zi până la dispariţia acneei.

Ulei esenţial din arborele de ceai

Cu ocazia unui experiment clinic, s-a putut observa că uleiul esenţial din arborele de ceai este la fel de eficient ca şi peroxidul de bezoil în tratarea acneei. Acesta din urmă este o substanţă prescrisă pentru diminuarea leziunilor acneice. Deşi efectele uleiului au necesitat ceva timp pentru a se face resimţite, acesta rămâne totuşi mai sigur decât peroxidul.  Tratamentul utilizat cu ocazia experimentului consta din aplicarea topică (direct pe locul afectat) a unui gel conţinând 5% ulei esenţial.

Pulbere de Lemnul lui Avram (Vitex Agnus Castus)

Pe lângă multiplele sale beneficii pentru sănătatea aparatului genital feminin, pulberea din Lemnul lui Avram este folosită și pentru atenuarea simptomelor pre-menstruale, printre care ar fi și aparița erupțiilor la nivelul feței.

Lemnul lui Avram (Vitex Agnus Castus) 125g

35,00 lei

Lemnul lui Avram este una dintre cele mai eficiente plante pentru sporirea fertilității la femei, cu numeroase beneficii asupra sistemului genital feminin.

Citește mai mult

Drojdie de bere

O serie de publicaţii recomandă consumul zilnic de drojdie de bere penru tratarea problemelor cutanate, cum e acneea. Tratamentul este recomandat, în mod deosebit, dacă afecţiunea este cronică. Acest lucru se explică, mai ales, prin conţinutul bogat al acesteia în vitaminele B. Îndeosebi suplimentele în vitamin B5 sunt cunoscute ca putând contribui la reducerea mărimii porilor şi a apariţiei coşurilor. Ca remediu, se consumă o doză de 2 g de drojdie de bere în timpul celor trei mese principale.

Usturoi

Diferite studii evidenţiază beneficiile terapeutice ale usturoiului în tratarea afecţiunilor cutanate, în special a “coşurilor”. Această proprietate se datorează, în special, efectului antiseptic pe care-l are usturoiul. Se aplică zeamă lăsată de acesta pe leziune, frecând direct pe aceasta un “căţel de usturoi” bine spălat şi tăiat în două. Aplicarea se va face de două ori pe zi.