Anemia poate genera diferite complicații dacă nu este tratată. Este cazul unei disfuncții la nivelul organelor sau al agravării anumitor patologii existente.

Sunt cunoscute numeroase remedii pentru a trata o scădere anormală a concentrației de hemoglobină. În toate cazurile, tratamentul trebuie să țină cont de factorul cauzal.

Alimentație sănătoasă și suficientă

Pentru menținerea unei bune sănătăți și pentru a evita apariția anemiei, se recomandă în permanență o bună alimentație. În acest scop, este necesar să se privilegieze cele mai bune surse de fier, precum și de vitamine B9 și B12.

anemie healariaPrintre alimentele care conțin  o importantă sursă din acest mineral, se numără ciocolata neagră, produsele lactate și ouăle. Fasolea albă, lintea, precum și cerealele și semințele de dovleac constituie, de asemenea, o bună sursă de fier. Fructele deshidratate, printre care caisele, conțin și ele suficient fier pentru a acoperi necesarul zilnic în acest oligo-element.

Vitamina B9 se găsește în leguminoase, soia, semințe de floarea-soarelui și nuci. Legumele verzi, ca spanacul, varza, lăptuca și sparanghelul au, de asemenea, un conținut considerabil de B9.

Cât despre vitamina B12, aceasta se găsește în alimente, precum produsele lactate și ouă.

Suplimente de fier

În caz de anemie feriprivă (cauzată de o carență în fier), tratamentul îl constituie terapia marțială. Aceasta constă în administrarea pe cale orală de fier chelat. În cazuri speciale, se poate administra prin injectare intramusculară. Doza zilnică preconizată este de 150-200 mg.

Asocierea consumului de fier ca supliment alimentar cu suc de lămâie sau de portocale permite ameliorarea absorbției acestui oligo-element. Un supliment de vitamina C prezintă aceeași eficacitate. În schimb, consumul de ceai și de cafea poate împiedica asimilarea sa.

Suplimente de vitamina A

Cu ocazia unor studii efectuate pe copii de vârstă școlară având anemie, s-a observat că vitamina A prezenta rezultate bune. Grupele cărora li s-a administrat această vitamină și-au ameliorat concentrația de hemoglobină și indicii de fier. Rezultatele par, de asemenea, mai satisfăcătoare în cazul asocierii suplimentelor vitaminice cu cele de fier.

Suplimente multivitaminice

Conform unor studii științifice, o serie de vitamine exercită o acțiune asupra indicelui de fier și a absorbției acestuia de către organism. Printre aceste vitamine se numără vitamina A  care poate ameliora concentrația în hemoglobină și indicele de fier. Vitamina C este cunoscută ca putând să favorizeze absorbția de către organism a acestui oligo-element conținut în alimentație. Riboflavina îmbunătățește răspunsul hematologic la fier. O carență în vitaminele B9 și B12 constituie principala cauză a anemiilor megaloblastice, în vreme ce un deficit de vitamina B6 poate fi la originea unei anemii sideroblastice.

Transfuzie de sânge

anemie healariaÎn cazuri de urgență, lipsa de sânge trebuia tratată prin transfuzii sanguine. Este vorba, în mod special, de cazurile de accidente grave, tăieturi sau răni care generează pierderi importante de sânge. Transfuziile sanguine periodice sunt, de asemenea, necesare în caz de talasemie (afecțiune a sângelui prin care organismul produce o formă anormală de hemoglobină). Scopul este de a menține concentrația de hemoglobină la un anumit nivel. Acest gen de intervenție nu trebuie efectuat decât de către un specialist.

Corticoterapie și intervenții chirurgicale

În cazul unor anemii hemolitice dobândite și auto-imune, tratamentele medicale preconizate sunt frecvent corticoterapiile (tratamente cu corticoizi de sinteză). În formele grave de reducere a nivelului de hemoglobină, poate fi necesar un transplant de măduvă. Este vorba, în mod special, de talasemia majoră, de drepanocitoză (boală ereditară a sângelui, caracterizată printr-o mutație a hemoglobinei) sau de aplazie medulară (rarefiere a măduvei osoase, diminuarea numărui de globule albe, roșii și de plachete). Unii specialiști recomandă splenectomia (ablația/scoaterea splinei) pentru tratarea unei anemii hemolitice cauzate de o splenomegalie (mărirea splinei)  și o talasemie.

Plante medicinale recomandate:

Spirulină, Păpădie, Ghintură, Urzică,Ștevie, Complex Alge Healăria


Sursă: https://www.santescience.fr/traitements-naturels-de-lanemie/