Plantele, aliați ai sistemului imunitar

Sunt situații în care sistemul nostru imunitar ajunge să fie slăbit. Rezultatul: ne îmbolnăvim. Ceaiurile bogate în antioxidanți naturali și plantele ”imunității” pot fi de un real ajutor pentru susținerea și ”propulsarea ”sistemului nostru de apărare naturală.

CE ÎNSEAMNĂ SISTEM IMUNITAR ?

Microbi, germeni, virusuri… Organismul nostru trebuie să facă față numeroșilor agresori. Pentru combaterea lor, el posedă un sistem excepțional de apărare:sistemul imunitar. Această armă defensivă este constituită din diferite feluri de globule albe.

CUM SE ORGANIZEAZĂ IMUNITATEA ?imunitate healaria

Prima barieră naturală împotriva  micro-organismelor este una fizică: este vorba despre piele și mucoase. Ele permit să fie împiedicată în mod natural trecerea microbilor. În linia a doua a apărării, se găsesc polinuclearele neutrofile și  macrofagele, însărcinate cu ”asasinarea” microbilor care pătrund în organism. În caz de atac al unui virus asupra celulelor, o altă barieră se instalează:limfocitele ucigașe se mobilizează la rândul lor pentru a-l elimina. O altă ripostă țintită, eficientă și specifică: acțiunea limfocitelor  B și T auxiliare, adevărați  gardieni ai organismului, care produc anticorpi specifici împotriva agresorilor.

DE CE SISTEMUL IMUNITAR POATE AJUNGE SĂ FIE SLĂBIT?

Sistemele de apărare ”în bernă”, o imunitate naturală care nu-și mai îndeplinește rolul de scut, de pavăză a organismului… Acest lucru se produce dacă sistemul imunitar este depășit. Este cazul iarna, când temperaturile scad, când ziua e mai scurtă sau când rămânem în casă fără să ne aerisim. Tot așa și în caz de stres puternic, de igienă necorespunzătoare de viață, de oboseală extremă sau de lipsă de somn. În acest context, organismului îi este greu să se apere împotriva unui atac viral. Pentru a întări natural  sistemul imunitar, plantele se pot dovedi aliați prețioși.

PLANTE BENEFICE SISTEMULUI IMUNITAR

Echinaceea (Echinacea purpurea)

” Regina imunității”, această micuță floare, care seamănă cu o margaretă, este originară din America de nord. Ea era foarte mult utilizată de către amerindieni în combaterea infecțiilor, împotriva înțepăturilor de insecte sau în tratarea rănilor. Grație compoziției unice în substanțe active (alchilamide, polizaharide și compuși fenolici ), părțile aeriene ale plantei acționează preventiv contra virusurilor și bacteriilor, stimulând sistemul imunitar.

Camu Camu(Myrciaria dubia)

camu camu healaria

 

Arbust înalt de circa 1 – 5 m, întâlnit în principal în partea de nord-vest a bazinului  amazonian.Fructele sale au un gust acrișor, din care cauză nu sunt, în general, consumate crude, fiind utilizate ca aditiv în băuturile răcoritoare, în înghețate, dulcețuri etc. Tradițional, este utilizat pentru întărirea sistemului imunitar și prevenirea infecțiilor virale. Cel mai înalt conținut în vitamina C dintre toate plantele cunoscute.

Ciupercialge, produse apicole

Numeroase ciuperci de origine asiatică, de exemplu shiitake (una dintre cele mai răspândire), sunt imunostimulatoare sau antiastenice. Același lucru este valabil și pentru alge, bogate în minerale (zinc, îndeosebi), cu o mențiune specială pentru tonifianta spirulină (algă de apă dulce). Și să nu uităm de produsele ”stupului”, evident mierea, dar și polenul, lăptișorul de matcă, propolisul.

Tulsi (Ocimumtenuiflorum)

Cunoscut și ca ”busuiocul sacru”, este originar din India. Este o plantă adaptogenă care contribuie la întărirea sistemului imunitar, grație compoziției frunzelor sale bogate în substanțe active: compuși fenolici, antioxidanți și vitamine. Plantă utilizată în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale.

Chiparos (Cupressus sempervirens)

Puternic antiviral. Acționează ca un scut pentru celule, împiedicând virusurile ”să se prindă de ele” (să le paraziteze), după care le omoară. Se recomandă, în mod deosebit, în combaterea gripei, precum și a herpesului. În tratamentul preventiv sau curativ, se consumă în stare proaspătă.

Ginseng (Panax ginseng)

Această plantă originară din China poate fi consumată sub formă de infuzie, având efecte antioboseală. Este, de asemenea, foarte eficientă pentru întărirea sistemului imunitar, în combaterea bolilor care se pot contracta odată cu sosirea anotimpului rece.

Cimbru (Thymus vulgaris)

Foarte utilizat în bucătăria europeană, în special în cea din regiunile mediteraneene, cimbrul este și el un aliat al sănătății. Dat fiind că este deosebit de bogat în vitamina A,  reprezintă un adevărat atu pentru susținerea sistemului imunitar. Asociat cu  mierea și consumat sub formă de infuzie, este un ”prieten de nădejde” în tratarea răcelilor.

Arborele de ceai (Melaleuca alternifolia)

Este utilizat din cele mai vechi timpuri de către aborigenii din Australia. Uleiul esențial din acest arbore contribuie la combaterea eficientă a tuturor formelor de infecții bacteriene și virale.

Ridichea neagră (Raphanus sativus)

Secretul ridichii negre îl constituie vitamina C. Grație acesteia poate să combată oboseala și, prin urmare, să întărească sistemul imunitar. Deloc neglijabil faptul că ridichea neagră contribuie și la o bună sănătate a pielii, prevenind îmbătrânirea celulelor.

Coacăzul negru (Ribes nigrum)

Ca și ridichea neagră, coacăzul este o adevărată mină de vitamina C. Grație acesteia, are proprietăți antioxidante care protejează globulele albe, la rândul lor esențiale în lupta împotriva afecțiunilor generate de sezonul rece.

Turmeric (Curcuma longa)

curcuma longa turmeric healaria

 

Despre curcuma s-a vorbit mult în ultimii ani. Această plantă, de la care se consumă rădăcina, este într-adevăr miraculoasă, dacă este utilizată în cunoștință de cauză, adică în mod corect. O serie de studii au demonstrat că ea poate combate numeroase bacterii. Atenție însă: fără a se abuza!

Guarana (Paullinia cupana)

Proprietățile tonifiante ale ei sunt recunoscute de multă vreme. Această plantă, originară din Brazilia, poate fi un bun aliat în combaterea oboselii. Este bogată în vitamine, în  potasiu, magneziu, fier și fosfor, care fac din ea un  bun stimulator pentru sistemul imunitar.

Gheara-pisicii (Uncaria tomentosa)

Denumită și  « Liană de Peru », această plantă, a cărei scoarță se consumă sub formă de infuzie sau de capsule, este recunoscută pentru proprietățile sale antivirale și anti-inflamatorii. Utilizată și în combaterea cancerului.

IMUNIS (pachet sistem imunitar)

199,00 lei

”Mai bine să prevenim decât să tratăm” !

Ne putem ajuta organismul să se apere împotriva a tot felul de bacterii, de virusuri, de boli. Acest pachet a fost special conceput pentru a oferi o protecție suplimentară, întărindu-vă sistemul imunitar considerabil.
Categorie:
Citește mai mult