Știați că un număr însemnat de medicamente pentru afecțiuni cardiologice provin din plante? Cele mai reprezentative, digitalicele, sunt extrase din frunzele plantei Digitalis purpurea (degețelul roșu). Acestea sunt atât de puternice încât eliberarea lor se face numai pe bază de prescripție medicală. În doze infime, stimulează inima, tratează insuficiența cardiacă și o serie de tulburări ale ritmului cardiac. În caz de supradozare, se pot însă dovedi extrem de toxice.

Din fericire, o serie de alte plante s-au dovedit a fi deosebit de eficiente, putând fi adoptate fără riscuri pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Mecanismul  de acțiune  a lor și moleculele bioactive responsabile cu aceasta rămân deocamdate necunoscute.

Pentru a fi la curent cu ele, pentru a le cunoaște mai bine și a le utiliza corespunzător, iată o vedere de ansamblu a acestor plante, vitamine, minerale și alimente active!

Plantele medicinale contra bolilor cardiovasculare

Păducel Crataegus monogyna

Considerat planta ”regină a inimii”, păducelul este un arbust spinos ale cărui flori, frunze și fructe sunt utilizate în medicina naturistă. Într-adevăr, toate aceste părți ale plantei pot fi consumate sub formă de infuzii  sau de extracte lichide în alcool, în caz de tulburări ale sistemului cardiovascular, precum și în caz de hipotensiune. Păducelul mărește puterea de contracție a inimii, dilată  vasele  sanguine și ameliorează oxigenarea mușchiului cardiac.

El conține polifenoli și triterpene cu proprietăți antioxidante, dar, mai ales, care stimulează inima, fiind, de asemenea, în măsură să regleze ritmul cardiac. Așa cum este cazul și pentru alte remedii vegetale,  preparatele pe bază de păducel sunt benefice pentru sănătate, fără să înlocuiască însă medicamentele prescrise de medici. Aceste remedii naturale însoțesc și favorizează în măsură considerabilă procesul de vindecare.

Usturoi Allium sativum

Deși efectele usturoiului sunt modeste, farmacistul francez Jean-Yves Dionne afirmă că acestea sunt totuși numeroase. Influențând toți factorii de risc cardiovascular, usturoiul este recunoscut drept tratament adjuvant în caz de hiperlipidemie și de ateroscleroză. Are, de asemenea, capacitatea de a încetini evoluția complicațiilor provocate de diabet, un alt factor de risc pentru bolile cardiovasculare.

Ceea ce este important de reținut în cazul usturoiului este doza și regularitatea consumului produselor în componența cărora intră. Trebuie să se aleagă un produs standardizat în aliină sau în alicină (componente active ale usturoiului), care să se consume zilnic. Dacă se consumă doar din când în când, nu se obțin rezultate. Rezultate interesante în prevenirea bolilor cardiovasculare se observă după câteva luni.

Este recomandat, de asemenea, consumul de usturoi alimentar, proaspăt, aliment ”sănătate” care nu trebuie neglijat. Dimpotrivă, pentru a avea  un efect terapeutic concret, trebuie să se mănânce mult, un cățel de usturoi sau mai mult, ceea ce pentru unii poate fi greu să o facă cu regularitate.

RECOMANDĂRILE NOASTRE PENTRU PREVENIREA ȘI TRATAREA PROBLEMELOR CARDIACE

Reducere!
27,00 lei
Reducere!

Pulberi din plante medicinale

Amalaki (Emblica officinalis) 125g

34,00 lei
Reducere!

Sucuri BIO

Noni

68,00 lei
Reducere!
95,00 lei

REGLAREA CIRCULAȚIEI

Dat fiind că inima și circulația sanguină sunt strâns legate între ele, o circulație bună poate contribui la prevenirea problemelor cardiace.

Ginkgo (Ginkgo biloba)

Ginkgo (semințe și extract) este deosebit de eficace pentru stimularea circulației sanguine.

Castan sălbatic (Aesculus hippocastanum) 

Scoarța de castan își datorează acțiunea de reglare a circulației sanguine esculozidei (substanță activă), iar semințele, escinei (substanță activă). Acești doi compuși au o acțiune vasoreglatoare, diminuând permeabilitatea capilară pentru a combate insuficiența venoasă cronică.

Rozmarin (Rosmarinus officinalis) 

Medicina naturistă utilizează rozmarinul sub formă de infuzii pentru stimularea circulației sanguine și împotriva balonărilor. Rozmarinul are un efect de reglare asupra circulației și a nervilor, recomandat așadar în mod deosebit pentru fortificarea ”cu blândețe” a inimilor în curs de îmbătrânire.

Frunze de măslin (Olea europaea)

Infuziile și tincturile ajută în caz de hipertensiune ușoară. Pentru un efect calmant, e necesar să se utilizeze:

Roiniță (Melissa officinalis)

Dacă o insecuritate cardiacă apare combinată cu dureri de stomac, remediul recomandat este roinița. A fost recunoscută științific eficacitatea sa în caz de anxietate și de probleme cu somnul (insomnii).

Pasiflora (Passiflora incarnata)

Frunzele sale sunt utilizate în fitoterapie pentru combaterea anxietății, tensiunilor nervoase, iritabilității, precum și a tulburărilor de somn și a problemelor cardiace care pot rezulta de aici.

Adaptarea alimentației

Legumele verzi cu frunze (varză, spanac etc.), precum și fructele mici constituie o sursă bună de antioxidanți, vitamine, minerale și fibre. Se va avea în vedere să se consume zilnic câteva  porții (7-8) de legume și fructe.cardiovasculare healaria

 

Produsele cerealiere conțin multe fibre, vitamine B și minerale. Carnea și derivatele sale sunt o excelentă sursă de proteine. Acestea se găsesc în următoarele alimente: fasole și linte (leguminoase), nuci, carne slabă, de pasăre și pește gras (hering afumat, somon, ton roșu, sardele, macrou, păstrăv curcubeu).

Semințele de in măcinate, cele de chia, tot măcinate, și cele de cânepă sunt surse importante de omega-3, contribuind la diversificarea meniului. O serie de uleiuri vegetale conțin grăsimi polinesaturate valoroase (ulei de in și de camelină). Laptele și derivatele sale reprezintă o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale. De preferat, produsele lactate cu procentaj de grăsimi redus.

Magneziul: un atu pentru inimă

Referitor la vitamine și minerale, magneziul are efect de protecție a arterelor și de reglare a ritmului cardiac. El ar putea contribui la prevenirea factorilor de risc care favorizează dezvoltarea și evoluția bolilor cardiovasculare.

Prevenire

Pe lângă adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață, o serie de boli inflamatorii pot fi prevenite prin consumul de ulei de pește, extracte din frunze de urzică, curcuma, ulei  de limba-mielului (Borrago officinalis), vitamina K și utilizarea unor plante adaptogene, ca reishi, bace (fructe) de goji, rodiola, chaga (ciupercă) și astragal.

Înainte să fie consumate plantele menționate mai sus, se va consulta un  fitoterapeut sau un alt specialist din domeniul sănătății.


Sursă:

https://www.memoireonline.com/03/11/4280/m_Effets-des-plantes-medicinales-sur-les-maladies-cardiovasculaire0.html