Nootropele… sau cum ne poate ameliora natura funcțiile cognitive

Cât timp ne trebuie oare pentru a ne pregăti pentru un examen, pentru a rezolva un sudoku sau, pur și simplu, pentru a ne aminti numele unei rude îndepărtate, nume care  « nu ne mai vine în minte » într-un anume moment ? Fiecare persoană are propriul ritm de învățare și cu toții putem suferi din când în când de mici ”goluri” de memorie, acele lapsusuri… Din fericire, progresele științifice au arătat că ne putem îmbunătăți capacitățile cognitive, grație substanțelor și plantelor denumite nootrope.

Să profităm la maximum de ”competențele” noastre mentale: una din provocările neuroștiințelor.

Cu toții avem posibilitatea să ne ameliorăm capacitățile  cognitive.

plante nootrope healariaDe ce să o facem? Deoarece, ca orice celulă sau structură a organismului, ceea ce nu se utilizează  se atrofiază, degenerează și încetează, înainte de vreme, să mai funcționeze normal. Neuronii (principalele celule ale sistemului nervos) nu constituie o excepție. Nu-i putem lăsa pur și simplu să funcționeze ”cu încetinitorul”. Trebuie să le stimulăm buna funcționare și comunicare pentru a nu-i pierde prea repede, ceea ce ar putea antrena nu numai o pierdere a puterii  de concentrare sau o ușoară neatenție, ci și unele boli neurodegenerative.

Cum  să o facem? Stimulatorii cognitivi sau nootropele (”medicamente inteligente”) sunt studiați de ani de zile. Sunt niște substanțe care permit creșterea nivelului de atenție, de memorie și ameliorarea  procesului de învățare și a performanțelor intelectuale.

Ce se ascunde în spatele acestui termen, să zicem, mai ciudat : NOOTROP ?

Termenul a fost utilizat astfel în anii  70 de către Dr. Corneliu E. Giurgean, care a selecționat o serie de substanțe care ameliorează învățarea și memoria și pe care le-a numit nootrope, cuvânt derivat din cuvintele grecești « nous » (spirit,minte) și « tropein » (a se îndrepta către).

Doctorul Corneliu E. Giurgea a declarat că un nootrop ar trebui nu numai să amelioreze capacitățile  cognitive și învățarea, dar  să nu fie nici toxic, nici  să creeze o dependență ori să aibă efecte secundare deosebite, spre deosebire de substanțele psihotrope.

Grație acestor proprietăți stimulatoare, este cât se poate de firesc faptul că oamenii de știință și medicii au fost și sunt interesați de utilizarea substanțelor nootrope, chiar și în scopuri terapeutice, și că acestea sunt utilizate de ani de zile în caz de demență, Alzheimer sau boala Huntington.

Dar  mai bine să prevenim decât să tratăm! Să nu așteptăm să avem o tulburare cognitivă. Aceste substanțe pot fi administrate și adulților sănătoși care vor să își amelioreze  capacitățile cognitive .

Capacitatea de cunoaștere se referă la capacitatea de a prelucra informațiile, de a aplica cunoștințele dobândite, implicând și alte procese, ca atenția, memoria, limbajul și funcțiile psihomotrice. Deși există sute de substanțe cu potențial nootropic care au fost studiate de peste 25 de ani, în acest articol ne vom axa doar pe unele produse naturale.

DESCOPERĂ AMESTECURILE NOASTRE DE PLANTE NOOTROPE!

Nootrope naturale, mai mult decât cafeaua de dimineață!

La modul clasic: să ne începem ziua bând o cafea simplă de dimineață pentru a ne păstra ideile limpezi, pentru a fi mai vioi sau pentru a ne simți mai puțin obosiți sau epuizați. Desigur, de ce nu? Dar n-ar fi mai bine să mergem ceva mai departe ? Natura ne propune, ca de obicei, plantele și extractele acestora bogate în principii active (sub formă de suplimente alimentare) care ne vor ridica nivelul de funcționare a capacităților cognitive

Pentru consolidarea acestor capacități și a sănătății noastre, nootropele naturale sunt la fel de eficiente ca rudele lor sintetice și, combinând unele dintre ele, se pot obține rezultate mai bune. Iată câteva exemple de plante nootrope:

Planta indiană brahmi (Bacopa monnieri) a fost utilizată tradițional, ca tonic neuronal și activator al memoriei, în  medicina  ayurvedică. Ea conține principii active puternice, bacosidele, care posedă proprietăți specifice pentru refacerea neuronilor afectați de declinul asociat cu îmbătrânirea și pentru protejarea neuronilor sănătoși împotriva oxidării. Aceasta se traduce printr-o activitate  nootropică pe calea serotoninei și pe cea a dopaminei, o ameliorare a funcției  cognitive și a performanței mentale. Prin urmare, planta este ideală pentru toți adulții sănătoși care doresc să-și exploateze cât mai bine capacitățile intelectuale și să prevină  tulburările cognitive premature. De asemenea, ea atenuează stările de depresie și anxietate și încetinește procesul degenerativ al demenței, al bolilor Alzheimer, Parkinson și epilepsiei.

Colina este un nutrient fundamental pentru creier, asemănător unei  vitamine și prezentă în mod natural în unele alimente (gălbenuș, soia sau fructe deshidratate). Organismul o utilizează pentru sinteza neurotransmițătorului  acetilcolină, legat direct de memorie, control muscular și stare de spirit. Prin urmare, pentru buna funcționare a creierului și a sistemului nervos este necesar un aport corespunzător de colină.

Există însă un metabolit intermediar, citicolina, care, conform studiilor științifice, posedă efecte surprinzătoare pentru ameliorarea sănătății cognitive.  CDP-colina sau citicolina este un intermediar esențial pe calea fosfolipidelor structurale prezente în  membranele celulare. Administrată pe cale orală, are o  biodisponibilitate crescută și este absorbită în organism de către bariera  hematoencefalică. Ținta sa principală este sistemul nervos, pătrunzând în membranele neuronilor și intensificând sinteza anumitor neurotransmițători, ca dopamina și  norepinefrina. Aceasta se traduce printr-o întârziere  a îmbătrânirii premature a creierului, o ameliorare a memoriei și a învățării la adulții sănătoși, precum și o aplicare eficientă în cazurile de demență senilă sau de boală Alzheimer.

gingko nootrope healaria

 

Extract de Ginkgo (Ginkgo biloba) (”arborele pagodelor”): extractul obținut din această plantă milenară și-a demonstrat eficacitatea în cazul tulburărilor cognitive sau al demenței ușoare sau moderate, în general la o vârstă deja înaintată. Și persoanele mai tinere pot consuma însă cu regularitate acest extract, deoarece contribuie la ameliorarea circulației sanguine în capilarele care alimentează creierul, deci la ameliorarea funcțiilor cognitive, favorizând astfel o mai mare putere de concentrare și susținând memoria. Ginkgo acționează ca un veritabil neuroprotector.

 

Extractul de rădăcină de rhodiola (Rhodiola rosea) este un alt exemplu bun de nootrop. Utilizat tradițional pentru tratarea simptomelor de astenie sau a stărilor de slăbiciune ori de oboseală, studiile confirmă în prezent faptul că principalele sale ingrediente active, rozavinele și salidrosidele, ameliorează disponibilitatea  serotoninei care se traduce printr-o mai bună stare de spirit, reducând riscul apariției depresiei și anxietății. Mai mult, ca plantă adaptogenă, extractele standardizate cu 3 % rozavine și 1 % salidroside cresc rezistența la stresul fizic și psihic și contribuie la o mai bună sănătatea mentală, în general.

Tulsi, numit și busuiocul sfânt, este considerat în India drept ”regina plantelor”, datorită proprietăților sale purificatoare și calmante pentru corp și pentru minte.Tulsi este o adevărată perlă rară. Este utilizat de mii de ani pentru creșterea adaptabilității și a rezistenței la stres, pentru detoxifierea organismului și restabilirea echilibrului și a armoniei fizice și psihice.

Supranumită și ginseng indian, Ashwagandha este o plantă de bază în medicina ayurvedică cu numeroase efecte asupra sănătății fizice, mentale și emoționale. Echilibrează sistemul nervos central și îmbunătățește concentrarea, reduce stresul, scăzând nivelul cortizolului.

Una dintre plantele mai puțin cunoscute însă, dar având efecte demonstrate științific asupra ameliorării funcțiilor cognitive și a activităților zilnice la pacienții suferind de Alzheimer, este ,fără îndoială, Huperzia (Huperzia serrata). Utilizarea acestei plante tradiționale se datorează faptului că ea este un inhibitor eficace al enzimei acetilcolinesterazei. Grație acestei acțiuni, ea ajută la menținerea nivelurilor de acetilcolină, important neurotransmițător (substanțe capabile să transmită informația de la un neuron la altul) care joacă un rol  fundamental în funcționarea creierului, contribuind la prevenirea pierderii atenției și memoriei, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele afectate de tulburări cognitive.

RECOMANDĂRILE NOASTRE

Pulberi din plante medicinale

Ginkgo Biloba 125g

29,00 lei

Pulberi din plante medicinale

Rhodiola Rosea 125g

49,00 lei

Pulberi din plante medicinale

Tulsi (Ocimum sanctum) 125g

31,00 lei
Reducere!
27,00 lei

Extracte din plante

Ashwagandha 4:1

29,00 lei

Natura nu încetează să ne surprindă

Am auzit cu toții vorbindu-se despre unele dintre aceste plante sau poate chiar le-am testat pe fiecare în parte. O serie de cercetători au dezvoltat o serie de formule sinergice  combinând mai multe componente active, având drept obiectiv susținerea sănătății cerebrale și  cognitive.

Pe baza unor extracte vegetale, acestea au fost standardizate în principii active, ca, de exemplu, extractul de rădăcină  de rhodiola standardizat cu 3 % rozavine și 1 % salidrozide, sau extractul  de ginkgo, cu 24 % glicozide de flavonol și 6 % lactone terpenice, pentru a garanta calitatea și eficacitatea lor, după cu arată studiile  științifice.

Consumul cu regularitate al  nootropelor pe bază de ingrediente naturale și extracte din  plante poate contribui la :

  • Protejarea neuronilor împotriva îmbătrânirii premature, ajutându-i să fie  « mai activi » și prevenind astfel tulburările  cognitive.
  • Ameliorarea capacităților cognitive și a performanței intelectuale
  • Ameliorarea capacității de învățare
  • Ameliorarea stării de spirit
  • Creșterea rezistenței în fața situațiilor de stres fizic sau psihic, reducând oboseala și epuizarea mentală.
  • Ameliorarea ”limpezimii” mentale, a puterii de concentrare și a memoriei.

În definitiv, ne putem exploata la maximum capacitățile  cognitive pentru a învăța, de exemplu, o limbă străină, pentru a face față unor noi provocări pentru care nu ne simțeam pregătiți sau motivați  psihic până acum. Nootropele ne sunt aliați!


Surse:

https://www.healthline.com/nutrition/nootropics

https://www.flordishealth.com/health-insights/natural-medicine/what-are-nootropics2/

Popular List of Nootropics