Continuăm astăzi articolul precedent cu vitaminele rămase:
VITAMINA B7 (BIOTINA)
- Ce este aceasta? O vitamină B hidrosolubilă conținând sulf care favorizează producerea de energie.
- Care este rolul său? Ea reglează manifestarea genelor, este benefică pentru păr și oase, facilitează semnalizarea și ajută la procesul de extragere a glucozei din materiale neglucidice.
- Unde se găsește? Numeroase alimente conțin această vitamină, îndeosebi pește,cereale integrale, drojdie, ficat și avocado.
Într-un anume fel, biotina (sau vitamina B7) ia parte la un proces de transformare ”magică”.
Glucoza, un zahar simplu, utilizat ca sursă de energie de către organism, este, în general, extrasă din glucide. În schimb, biotina participă la reacții enzimatice care produc această importantă sursă de energie pornind de la lipide și proteine.
Vitamina B7 contribuie, de asemenea, la reglarea expresiei genelor, având influență asupra unor proteine importante denumite factori de transcriere (proteine contribuind la descifrarea codului ADN al celulelor). Legăturile strânse dintre biotină și ADN nu se opresc aici, deoarece biotina modifică niște proteine speciale din nucleul celular care ajută la ordonarea ADN-ului. Acest proces de încapsidare influențează, de asemenea, reglarea genelor.
Biotina acționează la modul mai concret, favorizând sănătatea oaselor și a părului.
Chiar dacă nu știm în ce cantitate poate fi absorbită această vitamină, ea este sintetizată de către bacteriile intestinale și, în consecință, carența în biotină este rară. Se găsește în orice regim alimenar sănătos și nu a fost înregistrată nicio reacție toxică generată de ea. Înaintea efectuării unor analize de laborator, se va consulta însă medicul în cazul în care se ia biotină în doze ridicate, dat fiind că aceasta poate afecta rezultatele.
VITAMINA B9 (FOLAT/ACID FOLIC)
- Ce este aceasta? O vitamină B hidrosolubilă esențială pentru dezvoltarea ADN-ului și a ARN-ului.
- Care este rolul său? Ea reglează metabolismul celular și diviziunea celulelor. Pe lângă rolul său la nivel de ADN și ARN, ea favorizează dezvoltarea sănătoasă a țesuturilor și regenerarea globulelor roșii și a celulelor imunitare. Dat fiind că folatul (acidul folic) este esențial pentru dezvoltarea fetală, este foarte important ca femeile gravide și cele care pot rămâne însărcinate să ia o cantitate suficientă.
- Unde se găsește? Leguminoasele, cerealele îmbogățite în vitamine, sparanghelul, brocoli și spanacul conțin această vitamină.
E de ajuns să cunoaștem funcția folatului în organism pentru a-i explica importanța pe care o are în timpul sarcinii. Vitamina B9 este esențială pentru dezvoltarea ADN-ului și a materialului genetic, jucând în același timp un rol important în diviziunea celulară. Aceste două procese sunt de o importanță capitală pentru țesuturile fetale în creștere rapidă.
Rolurile deținute de vitamina B9 la nivel de ADN și diviziune celulară sunt importante în timpul întregului ciclu de viață al ființei umane. De asemenea importantă este legătura dintre folat și coenzimele care reglează metabolismul celular. Globulele roșii și celulele imunitare au, de asemenea, nevoie de folat.
Un aport insuficient de vitamina B9 ne poate periclita sănătatea cardiovasculară. Folatul contribuie la transformarea homocisteinei (un acid aminat) în metionină. Au fost prezentate efectele indezirabile ale unei concentrații sanguine ridicate de homocisteină asupra sistemului cardiovascular.
Aportul de folat recomandat este crescut în timpul sarcinii. Carența de folat din timpul sarcinii este asociată cu o greutate redusă a fătului la naștere și un risc crescut de anomalii ale tubului neural. Pentru a evita aceste probleme, orice femeie la vârsta procreării ar trebui să ia zilnic un supliment care să îi furnizeze 600 µg de folat.
VITAMINA B12 (COBALAMINĂ)
- Ce este aceasta? O vitamină B hidrosolubilă, acționând drept coenzimă în metabolismul
- Care este rolul său? S-a arătat că, pe lângă faptul că favorizează sănătatea cardiovasculară și neurologică, ea protejează celulele nervoase și joacă un rol în sinteza ADN-ului și a globulelor roșii.
- Unde se găsește? Fabricată numai de către bacterii în tractul gastro-intestinal al animalelor, vitamina B12 se găsește în produsele extrase din această sursă. Fructele de mare, carnea de vită, peștele și ouăle conțin vitamina B12.
Fără îndoială cu cea mai mare complexitate chimică, vitamina B12 este singura care conține cobalt – un metal în cantitate infimă în organismul uman.
Așa complexă cum este, vitamina B12 are capacitatea de a contribui la menținerea sănătății în numeroase privințe:
- metabolismul folatului
- sinteza ADN-ului și a globulelor roșii
- starea normală a umoarei
- prezervarea unei concentrații bune de homocisteină care protejează inima și creierul
Absorbția vitaminei B12 nu este atât de simplă, deoarece procesul se desfășoară în două etape. O serie de microorganisme fabrică vitamina B12 pe care ne-o furnizează alimentația, aceasta fiind în acest caz legată de proteine. Această vitamină este, mai întâi, separată de proteinele prin care s-a introdus în organism, pentru a fi combinată ulterior cu alte proteine formate în stomac. Cele două etape sunt indispensabile pentru a asigura o bună absorbție a vitaminei B12.
Dat fiind că nu consumă carne (sursă primă pentru această vitamină B), vegetarienii și veganii pot suferi de o carență în vitamina B12 și. prin urmare, vor trebui probabil să aibă în vedere un supliment alimentar cu această vitamină. Indiferent de aport, nu s-a observat niciun efect indezirabil.
VITAMINA C (ACID ASCORBIC)
- Ce este aceasta? O vitamină hidrosolubilă acționând ca antioxidant, o coenzimă care catalizează numeroase procese din organism.
- Care este rolul său? Ea protejează împotriva acțiunii dăunătoare a radicalilor liberi și favorizează producția normală de colagen, ceea ce are influență asupra pielii și a țesuturilor conjunctive din întreg organismul. Vitamina C este, de asemenea, legată de funcția imunitară și de sănătatea cardiovasculară.
- Unde se găsește? Știm deja că citricele conțin această vitamină. Ea mai poate fi găsită și în spanac, ardei, kiwi, varză de Bruxelles, fructe tip bacă, tomate și brocoli.
Această vitamină esențială acționează ca antioxidant în organism. Cedând cu ușurință electroni, ea neutralizează compușii care generează efecte oxidative, contribuind astfel la protejarea celulelor și favorizând o sănătate optimă.
Pielea reprezintă unul din principalii beneficiari ai vitaminei C care contribuie la stimularea proliferării celulelor cutanate, favorizând în același timp producția de colagen din piele. Proteină a țesutului conjunctiv necesară pielii și ansamblului organismului, colagenul participă la cicatrizare și previne apariția ridurilor.
Numeroase date confirmă rolul vitaminei C în sănătatea imunitară. Vitamina C ajută la stimularea producției de celule anti-germeni, cum sunt leucocitele (un tip de globule albe). Globulele albe rezistente contribuie la protejarea organismului împotriva potențialilor ”invadatori” și menținerea sănătății. Leucocitele acumulează vitamina C pentru a-și asigura propria protecție împotriva oxidanților pe care îi utilizează pentru distrugerea patogenilor. Această vitamină esențială, cu proprietăți antioxidante, salvează leucocitele de oxidarea pe care acestea și-o aplică pentru a-și îndeplini cu bine misiunea.
Administrarea unui supliment de vitamina C constituie un mijloc bun de a acoperi lacunele unui regim alimentar modest. În general nefiind toxică, vitamina C luată în doze ridicate (de cel puțin câteva grame) poate cauza tulburări gastro-intestinale sau poate contribui la apariția acestora.
VITAMINA D (CALCIFEROL)
- Ce este aceasta? Numită adesea ”vitamina soarelui”, ea este liposolubilă și poate fi produsă prin expunerea pielii la soare. Deși larg cunoscută ca vitamină, acționează mai mult ca un hormon în organism.
- Care este rolul său? Datorită rolului său în absorbția și utilizarea calciului, vitamina D favorizează sănătatea osoasă. Benefică pentru sănătatea imunitară și umoare, ea contribuie, de asemenea, la sănătatea cardiovasculară, menținând tensiunea arterială la valori normale.
- Unde se găsește? Numeroase persoane suferă de o carență în vitamina D, chiar dacă soarele ne ajută să o producem. Ea mai poate fi procurată și din alte surse: pește gras, cereale îmbogățite și produse lactate.
Există două forme principale de vitamina D. Ergocalciferolul și colecalciferolul, cunoscute respectiv ca vitaminele D2 și D3. Deseori de fabricație umană, vitamina D2 este utilizată pentru îmbogățirea alimentelor. Organismul uman fabrică vitamina D3 cu ajutorul razelor ultraviolete B (UVB). O expunere la soare de numai 15 – 30 de minute este de ajuns pentru a produce o mare cantitate de vitamina D. Prin ce proces?
Razele solare UVB reacționează la o vitamină D preformată, denumită 7-dehidrocolesterol, care există în epidermă. În cursul acestei reacții, structura moleculară a acestei 7-dehidrocolesterol devine o formă preactivată a vitaminei D, denumită 25-hidroxi-vitamina D. Odată încheiată transformarea, 25-hidroxi-vitamina D intră în circulația sanguină. Ficatul și rinichii intervin acum pentru ca vitamina D circulantă să fie și mai mult activată sub forma sa utilizabilă total.
Creșterea oaselor și protejarea sănătății osoase se numără printre principalele utilizări ale vitaminei D în organism, iar acest lucru datorită capacității sale de a contribui la reglarea cantității de calciu din serul sanguin. Acest echilibru fragil al calciului este controlat de glandele paratiroide. Când se detectează o concentrație serică slabă de calciu, aceste glande secretă un hormon care crește cantitatea de vitamină D activă din circulația sanguină.
Iată cum această cantitate crescută de vitamină D antrenează modificări în măsură să normalizeze concentrația serică de calciu:
- Crește absorbția calciului alimentar de către intestin.
- Favorizează resorbția calciului filtrat de către rinichi.
- Extrage calciu din oase, când cantitatea de calciu alimentar este insuficientă.
S-a arătat, de asemenea, că vitamina D favorizează o bună funcție imunitară, umoarea și o bună tensiune arterială normală inițial.
Chiar dacă este adevărat că organismul poate produce vitamina D cu ajutorul soarelui, insuficiența, mai precis carența acestei vitamine este răspândită, iar acest lucru cu atât mai mult cu cât ne îndepărtăm de zona ecuatorială. Este o chestiune de unghi solar – cu cât soarele se află mai jos pe cer, cu atât mai mare este cantitatea de UVB filtrate în atmosferă. Iată ceea ce explică de ce administrarea unui supliment de vitamina D este un mijloc eficient și sigur de a obține aportul corespunzător fiecăruia.
VITAMINA E (TOCOFEROL și TOCOTRIENOL)
- Ce este aceasta? Opt molecule liposolubile cu capacități antioxidante.
- Care este rolul său? Ea funcționează ca antioxidant puternic. Pe lângă faptul că asigură protecție împotriva efectelor oxidative și contribuie la prezervarea membranelor celulare, vitamina E participă la comunicarea celulară.
- Unde se găsește? Uleiurile vegetale, nucile, legumele verzi,dudele și brocoli sunt câteva alimente ce conțin vitamina E.
Majoritatea vitaminelor sunt utile, acționând în calitate de coenzime care participă la reacții chimice. Vitamina E acționează la modul independent, iar rezultatele obținute de către acest antioxidant puternic sunt incontestabile.
Produși ori de câte ori organismul transformă hrana în energie, radicalii liberi provin, de asemenea, și din mediul înconjurător. Lăsați ”de capul lor”, ei pot avea efecte periculoase asupra organismului.
Antioxidanții, ca vitamina E, ne protejează celulele, neutralizând aceste potențiale surse de daune oxidative. Dat fiind că este liposolubilă, vitamina E este deosebit de eficientă pentru a împiedica oxidarea lipidelor acolo unde aceasta se produce – în intestine, debitul sanguin, țesuturi și membranele celulare.
Vitamina E joacă, de asemenea, un rol și în funcționarea imunitară. Ea favorizează unirea diferitelor celule imunitare și participă la semnalizarea în plan imunitar – două atuuri pentru imunitatea noastră! Această vitamină esențială favorizează chiar și sănătatea cardiovasculară, protejând sănătatea vaselor sanguine.
Chiar dacă aportul zilnic recomandat (AZR) pentru adulți este de 15 – 19 mg, aportul lor alimentar mediu de vitamina E este sub 10 mg pe zi. S-au înregistrat efectele terapeutice benefice ale unui aport în vitamina E printr-o suplimentare zilnică între 200 – 800 mg pe zi.
Deși cantitatea poate părea ridicată, e bine de știut că vitamina E este relativ netoxică luată pe cale orală. În rare cazuri de carență în vitamina K sau de traatament cu coumadin (warfarină), un aport zilnic depășind 1 000 mg poate mări durata sângerărilor.
VITAMINA K (FILOCHINONĂ, MENADION)
- Ce este aceasta? O vitamină liposolubilă care poate ”cimenta” calciul, influențând procesele de coagulare sanguină.
- Care este rolul său? Ea contribuie la activarea proteinelor, favorizând în același timp coagularea sanguină și sănătatea osoasă.
- Unde se găsește? Vitamina K se găsește în legumele verzi cu frunze, brocoli, ulei de măsline, ouă și struguri.
K-ul din numele acestei vitamine este prima literă a cuvântului german koagulation (coagulare). Prin urmare, un excelent indice al rolului principal al acesteia în organism. Această vitamină liposolubilă reprezintă cheia pentru a favoriza procesul care contribuie la o coagulare sanguină normală. Ea participă la sinteza a cel puțin cinci proteine care reglează activitatea coagulantă.
Vitamina K mai contribuie, de asemenea, la crearea în întreg organismul a siturilor de legătură a calciului cu proteinele, de unde și legătura dintre vitamina K și sănătatea osoasă. Procesul este important pentru remodelarea osoasă (înlocuirea țesutului osos uzat cu unul nou) esențială pentru protejarea sănătății oaselor.
Vitamina K se prezintă sub trei forme. În timp ce prima (K1) se găsește în plantele verzi și în suplimente, a doua (K2) este produsă de bacterii dintre care unele trăiesc în intestin. În fine, a treia formă (K3) este de fabricație umană și servește la hrănirea animalelor. Nicio toxicitate cunoscută nu este asociată administrării în doză puternică a formei naturale (K1) a acestei vitamine. Dat fiind că este esențială pentru procesul de coagulare, un aport prea ridicat în vitamina K provenind din alimentație poate interfera cu unele medicamente necesare pentru a menține fluiditatea sângelui. Prin urmare, înainte de a lua un supliment pe bază de vitamină K, este bine să se consulte un medic.
Sursă: https://askthescientists.com/qa/vitamins/