1. Iată câteva recomandări pentru a putea asimila cât mai multe elemente nutritive

Vitamina C și Zincul reprezintă doi nutrienți esențiali necesari pentru susținerea sănătății sistemului nostru imunitar, ajutându-ne să combatem bolile generate de agenții patogeni. Adăugând aceste două elemente nutritive la alimentația noastră, mai ales în această perioadă împovărată de COVID-19, ne putem ajuta organismul să lupte împotriva acestui virus și să contribuie la o însănătoșire rapidă. Calea cea mai bună și cea mai în siguranță pentru a benefica de acești nutrienți ne-o oferă chiar alimentația noastră de zi cu zi. Există mai multe alimente bogate în  Vitamina C și Zinc și care ne pot ajuta să ne asigurăm Rația Zilnică Recomandată. Pentru a fi însă siguri că organismul nostru asimilează acești nutrienți în mod corespunzător, trebuie ca noi să îi consumăm corect. Așadar, iată cum să asimilăm cantitatea maximă de vitamina C și zinc din alimentație!

2. ​Beneficiile vitaminei C pentru sănătate

Vitamin C scaled 1000x700 1 e1621975609271Vitamina C, cunoscută și ca acidul  ascorbic, este o vitamină solubilă în apă. Aceasta înseamnă pur și simplu că, mai întâi, ea se dizolvă în apă, apoi este transportată spre diferitele părți din organism. Cu toate acestea, corpul nostru nu înmagazinează această  vitamină, prin urmare fiind extrem de important să o luăm zilnic din alimentele consumate.

Vitamina C joacă un rol esențial în combaterea infecțiilor și tratarea plăgilor. Este un puternic antioxidant care combate radicalii liberi nocivi, generatori de boli. În plus, este implicată în numeroase reacții  metabolice din organism, fiind necesară în producția de proteine fibroase din țesutul conjunctiv (colagen).

3.​ Rația zilnică de Vitamina C recomandată

Aportul zilnic de Vitamina C recomandat la bărbații cu vârsta peste 19 ani este de 90 mg. iar pentru femei, de 75 mg (în timpul sarcinii și al alăptării, necesarul zilnic se ridică la 85 mg și respectiv 120 mg). Fumătorilor li se recomandă să ia un plus de 35 mg de vitamina C, deoarece fumatul poate duce la reducerea nivelului acesteia din organism.

Un consum care depășește 2000 mg de Vitamina C pe zi poate genera dureri gastrointestinale și diareea. Dacă este prezentă în exces în organism, această vitamină are efect contrar, acționând ca un pro-oxidant  ”distrugător de țesuturi”, nu ca un antioxidant, ceea ce poate mări riscul producerii pietrelor la rinichi (calculi renali).

4. Consumul corect de Vitamina C

Studiile arată că respectiva capacitate a organismului nostru de a asimila Vitamina C scade cu 50% dacă depășim un consum zilnic de 1000 mg. Orice extra cantitate de vitamina C este eliminată din organism prin urină.

Cel mai bine este să luăm Vitamina C în stare pură, deoarece căldura și lumina o pot distruge pe cea conținută în anumite alimente. Prin fierberea alimentelor bogate în vitamina  C, mai mult timp, la o temperatură ridicată, această vitamină își pierde din proprietăți. În afară de acest lucru, prepararea alimentelor în apă poate face ca această vitamină să nu mai ajungă în organism, dacă nu e consumat tot lichidul respectiv. Prăjitul rapid sau opărirea sunt cele mai bune căi de conservare a acestei vitamine. De asemenea, să încercăm să consumăm fructe bine coapte, deoarece acestea conțin cantitatea maximă de Vitamina C.

5. Beneficiile Zincului pentru sănătate

vitamina c zinc healariaZincul este un oligoelement (microelement), necesar organismului nostru în cantitate mică. El este un nutrient esențial necesar pentru a activa peste 300 de enzime din organism, contribuind la îndeplinirea diferitelor funcții ale acestuia. Zincul are rol, în mod semnificativ, în formarea ADN, creșterea celulară, construcția proteinelor, vindecarea țesuturilor afectate și consolidarea sistemului imunitar. Este deosebit de important ca acest mineral să fie consumat în cantitate suficientă în perioadele de creștere rapidă, mai precis în copilărie, adolescență, precum și în perioada sarcinii, de către femei.

6.​ Cantitatea zilnică de Zinc recomandată

Doza zilnică de zinc recomandată la bărbații cu vârsta peste 19 ani este de 11 mg pe zi, iar pentru femei, de 8 mg. În timpul sarcinii și al alăptării, necesarul de zinc crește ușor, adică puțin peste 11 mg și respectiv 12 mg. Un consum mai mare de zinc poate cauza febră, tuse, dureri de stomac, oboseală și multe alte probleme. De exemplu, un consum zilnic depășind 100 mg de zinc crește riscul apariției cancerului de prostată. Un consum de zinc care să nu dăuneze este considerat cel de până la  40 mg.

7.​ Consumul corect de Zinc

Pentru a ne asigura o cantitate maximă de zinc asimilată din alimentație, putem adăuga acesteia diferite varietăți de alimente, precum carne, semințe de floarea soarelui, ciocolată neagră etc. Organismul nostru asimilează cu ușurință nutrienții din sursele animale de alimente, ca și pe cei din sursele vegetale. În plus, zincul trebuie luat în doze reduse pentru a fi asimilat mai eficient. Asocierea zinc- alimente bogate în proteine contribuie, de asemenea, la o mai bună asimilare a acestuia.


Surse:

https://timesofindia.indiatimes.com