Ce este stresul ?

Stresul? Toată  lumea vorbeşte despre el, fără să reuşească însă, de cele mai multe ori,  să dea o definiţie precisă a acestuia. Pentru cine vrea “să-şi înţeleagă stresul”, e bine să se ştie că, iniţial, au existat probabil nişte simptome, nişte semnale de alarmă, care treptat  ne-au invadat viaţa cotidiană:

  • Simptome fizice: oboseală, migrene frecvente, tensiune musculară (ceafă, umeri, spate), simptome dermatologice (piele uscată, coşuri, pete roşiatice, psoriasis), alergii, tulburări digestive (dureri de stomac, instalarea ulcerului), palpitaţii, dureri în piept.
  • Simptome emoţionale şi psihice: iritabilitate şi proastă dispoziţie, stări de depresie şi tristeţe, pierderea încrederii şi a respectului de sine, senzaţie de epuizare, lipsa entuziasmului, sentimentul că nu ne mai găsim locul.
  • Simptome mentale : lipsă de concentrare, cauzată de grijile în exces, indecizie, tulburări de memorie, lipsă de discernământ, gânduri negre, proastă imagine de sine sau referitoare la situaţia respectivă.
  • Simptome comportamentale : tulburări de somn, consum anormal de alcool sau de tutun pentru o “alinare” de moment, scădere a dorinţei sexuale, antrenând anxietate, închidere în sine şi respingerea oricărui ajutor, refuzul companiei oferite de către prieteni, familie sau colegi, agitaţie, imposibilitatea de a se destinde sau de a sta liniştit.

stresul zilnic

Cu siguranţă, veţi recunoaşte unele dintre aceste simptome, simţite “pe propria piele”, rezultat al tensiunilor şi al ritmului tot mai infernal impus de viaţa modernă. Iar această tensiune nu vi se pare firească, refuzaţi să o consideraţi ca normală, spunându-vă că trebuie să faceţi ceva să o înlăturaţi.  Într-adevăr, nu suntem obligaţi să suferim la modul pasiv, ne putem privi viaţa, încercând să înţelegem ce se întâmplă şi să acţionăm pentru reducerea sau anihilarea tensiunilor. În plus, traversarea unor momente dificile este adesea o oportunitate pentru a ne revizui perspectiva asupra lumii şi a felului de a trăi, încercând să operăm modificări interioare mai profunde.

De fapt, e important să considerăm stresul ca pe o ”şansă”, ca pe un semnal pe care corpul ni-l trimite pentru a începe să ne schimbăm felul de viaţă. Desigur, înainte de a trece la nişte schimbări în profunzime, există pentru fiecare o urgenţă, deoarece toate aceste simptome ne fac viaţa imposibilă. Nu se pune problema de a ignora stresul, ci de a ne propune o abordare globală a acestuia care să facă legătura între mai multe elemente indisociabile.

În felul acesta, sunt elaborate etapele propuse:

  • înţelegerea mecanismelor fiziologice şi a cauzelor stresului,
  • resimţirea stresului în plan corporal şi emoţional şi abordarea tehnicilor, în special a relaxării,  în vederea controlării acestuia.
  • acceptarea stresului ca pe “un instrument” care să ne ajute să conştientizăm mai bine modificările pe care trebuie să le operăm în existenţa noastră.

Consecinţele stresului

  • Stres acut: consecinţele imediate pot ajunge până la accidente grave, chiar şi infarct miocardic.
  • Stres permanent şi repetat : acumularea micilor supărări, a necazurilor zilnice şi a frustrărilor disimulate, care nu par importante, dar care ne înveninează existenţa; acesta este stresul cel mai periculos care, dacă durează, ne epuizează pe nesimţite capitalul de adaptare.

pachet zen

În acest sens, o soluţie pe care o recomandăm sunt plantele adaptogene, foarte apreciate și utilizate datorită multiplelor beneficii curative. Adaptogenii nu au o acțiune specifică, doar asupra unei anumite zone din corp, ci ajută întregului organism care devine astfel capabil să răspundă factorilor stresanți din mediu și să normalizeze funcțiile fiziologice.Vă recomandam și amestecul de plante ADAPTO+, amestec care cu siguranța vă va echilibra, regenera și proteja întregul corp.

De asemenea, recomandăm și pachetul ZEN ,o rețeta ideală pentru perioadele care necesită concentrare mentală, pentru combatarea stresului, pentru prevenirea depresiei și anxietății. Pachetul conține nu numai niște amestecuri speciale de plante care vă vor ”hrăni” efectiv mintea, ci și un fișier audio cu meditație ghidată.