Aromaterapia și uleiurile esențiale fac parte din cultura și practicile farmaceutice ale tuturor civilizațiior de pe globul pământesc.

Din cele mai vechi timpuri (20 – 30 de secole înaintea erei noastre),  oamenii de pe toate continentele se folosesc de plantele aromatice pentru a beneficia de uleiurile lor esențiale cu o multitudine de utilizări…

60 000 de ani înaintea erei noastre …aromaterapia healaria

Omul de Neandertal consumă plante aromatice din pur instinct.

  • 4000 de ani înaintea erei noastre …

Sumerienii consumă foarte mult tot felul de plante aromatice.

  • 3000 de ani înaintea erei noastre …

Chinezii valorifică plantele aromatice cu multă iscusință.

  • 3000 de ani înaintea erei noastre …

Ayurveda indiană consacră un loc aparte plantelor aromatice.

  • 2700 de ani înaintea erei noastre …

Egiptul dobândește o măiestrie fără  precedent în fabricarea produselor  aromatice, derivate din plante aromatice, foarte utilizate în tehnicile de îmbălsămare.

Evreii vor moșteni aceste practici, aplicându-le în igiena  corporală care ocupă un loc de seamă în cultura lor.

Începând de acum 1200 de ani înaintea erei noastre … Grecii, apoi romanii, mari navigatori și  comercianți, acordă plantelor aromatice un loc important în mitologia lor. În numeroase din scrierile lor, filosofii vor face referință la plantele aromatice, ajungând până la a da o dimensiune foarte mistică proprietăților acestora. Aceste două civilizații vor dezvolta o cultură a cunoașterii în acest domeniu și numeroase lucrări vor fi consacrate compilării de documente privind beneficiile și utilizările plantelor aromatice. Medicina tradițională de pe celelalte continente, America și Africa, are și ea o veche tradiție în utilizarea plantelor aromatice.

În Europa, după circa 1000 de ani de Ev mediu, caracterizați printr-un declin al științei, această lungă perioadă de obscurantism va lăsa puțin câte puțin loc renașterii și reînnoirii tuturor cunoștințelor insuflate de către arabi. Cruciadele vor relansa schimburile dintre Europa și Orientul MIjlociu. De-abia spre anul 1000, extragerea celor mai fine părți (chintesențele volatile) va ajunge să fie stăpânită prin punerea la punct a serpentinei alambicului care permite artei distilării să capete o dimensiune aproape spirituală…

Uleiul esențial reprezintă simbolul purificării

Descoperirea uleiurilor esențiale cunoscute în prezent se datorează rafinării practicilor primilor maeștri distilatori-alchimiști ai acelei epoci.

Perioada care va urma va cunoaște apogeul schimburilor intercontinentale, cu marile descoperiri, și supremația marilor flote ale națiunilor europene. Un important pas înainte este realizat în timpul acestei perioade (circa 800 de ani), numeroși oameni de știință și exploratori dedicându-se inventarierii tuturor practicilor farmaceutice (farmacopeelor) de pe continente, evaluând și consemnând astfel dimensiunea importanței plantelor aromatice.aromaterapia healaria

Mijlocul secolului al XIX-lea cu revoluția industrială din această perioadă  va însemna trecerea de la extragerea artizanală a uleiurilor esențiale la exploatarea industrială a distilării cu vapori de apă. Dezvoltarea medicinei moderne încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea va demonstra științific binefacerile aproape incredibile ale uleiurilor esențiale.
În 1937, chimistul francez René-Maurice Gattefossé își publică descoperirile, în cartea sa « Aromaterapia », și astăzi sursă de inspirație pentru numeroși medici de renume, Gattefossé contribuind la nașterea unei noi științe, Aromaterapia, ramură a Fitoterapiei. De atunci, aromaterapia a dobândit referințele de calitate, stabilind criterii calitative care i-au permis să devină o medicină naturală  complementară medicinei alopate moderne.

Aromaterapia este o terapeutică naturală care utilizează uleiurile esențiale pentru a trata patologiile umane.

Aromaterapia este o ramură a fitoterapiei, în sensul în care utilizează extracte din plante și molecule aromatice provenite din vegetale.

Uleiurile esențiale sunt, de fapt, extracte din plante obținute prin distilare cu vapori de apă. Astfel, numai plantele numite aromatice pot da un ulei esențial, deoarece ele sintetizează și stochează esențe în țesuturille lor. Esențele sunt substanțe lichide și parfumate, conținute în celulele anumitor țesuturi ale acestor plante. Cu ocaza distilării, antrenate de vaporii de apă, aceste celule sau săculeți cu esență se rup și își eliberează conținutul antrenat de vaporii de apă. În acest moment sunt obținute două produse: uleiul esențial și hidrolatul aromatic. În cazul plantelor citrice, extracția se face printr-o metodă diferită, la rece, cojile fiind presate suficient de mult pentru a extrage de aici o substanță numită esență.

Extraordinare concentrate de molecule aromatice naturale, uleiurile esențiale și esențele și-au dovedit numeroasele proprietăți terapeutice. Aromaterapia și-a dobândit valoarea și locul aparte în terapia modernă.

Într-adevăr, eficacitatea uleiurilor esențiale este considerabilă, iar efectele secundare sunt aproape nule, dacă sunt respectate precauțiile și, mai ales, dacă uleiurile esențiale și esențele sunt utilizate în cunoștință de cauză (indicații, posologie și căi de administrare adaptate).

aromaterapia healariaPrin urmare, trebuie să învățăm să utilizăm uleiurile esențiale și esențele, ceea ce înseamnă practica Aromaterapiei.

Utilizarea uleiurilor esențiale trebuie să fie rezervată unor persoane experimentate, foarte competente.

  • Dacă aveți  un terapeut care vă poate sfătui, puteți face primii pași urmând cu strictețe indicațiile sale, fără să vă abateți de la ele, consecințele negative putând fi serioase.
    Este necesar să luați în considerație un ansamblu de date legate de pacient (sensibilitatea acestuia,vârstă, contra-indicații, patologii cronice, tratamente medicamentoase în curs), dar și de uleiul esențial în sine (compoziție complexă,calitate).
  • Dacă doriți să vă inițiați în utilizarea uleiurilor esențiale, o puteți face și singur acasă, dar recomandarea noastră este să urmați un curs de pregătire sub îndrumarea unui specialist, preferabil unul cu o experiență mai îndelungată în practicarea aromaterapiei.

Deși literatura este deosebit de bogată în acest domeniu, e necesar să se facă o selecție și, mai ales, să fie întotdeauna luate în serios recomandările specialiștilor privind selecția dumneavoastră. Vă sfătuim să nu practicați aromaterapia fără să fiți îndrumați de către un specialist.