Indiferent care sunt obiectivele noastre legate de sănătate, consumul cu regularitate de fructe și legume reprezintă o modalitate ușoară de a obține nutrienții de care avem nevoie pentru a ne simți cât mai bine. Iar cel mai ușor mod de a ne include o porție de fructe și legume în dietă este cu ajutorul smoothie-urilor!

Să ne începem ziua cu un smoothie matinal este nemaipomenit, dar acest ”răsfăț” se potrivește perfect și ca gustare de după-amiază sau înainte ori după o activitate fizică/un efort.

În plus, sunt ATÂT DE UȘOR de preparat. Iar, dacă e vorba  de gust, culoare și consistență, există o mulțime de posibilități.

Urmați ghidul nostru pas cu pas pentru a vă prepara un smoothie perfect; vă va ajuta nu numai să profitați de toate beneficiile pentru sănătate, ci și să vă satisfaceți gusturile  în orice moment.

PASUL 1: BAZA

Ceai, suc de fructe, apă de cocos și lapte vegetal sunt toate alegeri deosebit de bune pentru prepararea de smoothie-uri. Iar cu apă nu putem greși niciodată.

Dacă dorim o consistență subțire ca a unui suc, adăugăm mai multă apă în blender. Sau, dacă preferăm să fie mai consistent, asemănător șerbetului, atunci punem doar 120ml de lichid și adăugăm gheață sau ingrediente congelate pentru a-l îngroșa.

Recomandare: în anotimpul rece, când temperatura de afară scade, putem prepara smoothie-uri calde, folosind ca bază ceai fierbinte sau apă caldă.

 PASUL 2: FRUCTELE

smoothie ghid healariaCe ar însemna un smoothie dacă nu ar conține fructe? Zahărul natural din acestea ne satisface pofta de dulce și furnizează organismului vitamine și nutrienți.

Putem folosi fructe proaspete sau congelate pentru a spori savoarea smoothie-ului. Se recomandă alegerea fructelor și legumelor de sezon pentru a conferi acestei băuturi cea mai  delicioasă aromă.

Deseori, suntem preocupați de cantitatea de zahăr din fructe și, din această cauză, evităm smoothie-urile. Am auzit deja dinainte despre fructoză, căci este unul din cele mai utilizate zaharuri din alimentele și băuturile ambalate și procesate: siropul de porumb (sau de glucoză-fructoză)

Fructoza este însă prezentă și în unele fructe și legume. Prin urmare, aceasta înseamnă că un măr (care conține circa 13 grame de fructoză) este la fel de rău ca o doză cu băutură carbogazoasă? Nu, nici vorbă! Organismul uman interacționează atât de diferit cu zaharurile rafinate și îndulcitorii comparativ cu sursele de zahăr pe care le putem găsi în fructele proaspete.În plus, acestea conțin importante vitamine, minerale și micronutrienți (precum și fibre și apă pentru a ne hrăni ”stomacul” și a ne ține hidratați).

Iar spre deosebire de fructoza din fructe, zahărul rafinat din majoritatea alimentelor procesate și ambalate  intră aproape imediat în sistemul circulator— atingând o valoare maximă în zahărul din sânge care  ne va afecta la maximum și care ne va putea crea probleme de sănătate pe termen lung. Dacă nu avem intoleranță la fructoză, este foarte bine să consumăm fructe care o conțin — în special ca o parte a mesei sau ca un desert luat imediat după aceasta.

PASUL 3: LEGUMELE

Cea mai bună metodă de a include unele legume în  rutina de zi cu zi este de a le mixa într-un smoothie! Nimic mai ușor decât să ne bem ”verdețurile”.

Conopidă, spanac și avocado congelate sunt ușor de inclus în smoothie-uri. Gustul de vegetale/legume poate fi ușor acoperit de cel dat de fructe de pădure (afine, coacăze) sau de untul de migdale.

PASUL 4: ADĂUGARE DE PULBERI DIN PLANTE MEDICINALE SAU PROTEINE VEGETALE

Putem alege o mulțime de pulberi din plante medicinale pentru a adăuga un stimulent extra nutrițional! Sau să adăugăm în smoothie câteva lingurițe cu proteine vegetale pentru a ne simți sătui mai mult timp. Și, desigur, putem adăuga 2, 3, sau chiar 4 amestecuri diferite de plante la un smoothie!

Adaugă amestecurile noastre de plante în smoothie-ul tău preferat!

PASUL 5: EXTRA OPȚIONALE

Avem libertatea să adăugăm și altele pentru un smoothie special. Vanilia și scorțișoara sunt extraordinare pentru a da un plus de savoare smoothie-urilor sau putem amplifica valoarea nutrițională a lor adăugând ulei de cocos, semințe și unt de nuci.

PASUL  6: SIMPLE ȘI GUSTOASE

Smoothie-urile nu au nevoie de o grămadă de ingrediente pentru a fi gustoase. Păstrați simplitatea, adăugând lapte vegetal sau apă, superalimente, și doar câteva fructe sau legume.

Abonează-te la newsletter-ul Healăria.ro și primești un cupon de reducere de 20% la următoarea comandă, precum și 10 rețete de smoothie-uri cu plante medicinale în format pdf.